En samling af korte, ultrakorte og minimale noveller

Enkelte tekststykker er på størrelse med en gennemsnitsvits – eller er en vits som den om Leifs kone, der får fremstillet en t-shirt med teksten: Larger than Leif.

I det hele taget er der noget med navne. Der er kunstmaleren P. A. Leth, og der er taxachaufføren i New York der hedder Rick Shaw.

Og de små, lette vitser er nok novellesamlingens bedste træk. Der er mange beskrivelser af hverdagslivet med få, matte lysglimt. Der er drengen der sender brev til fremtiden. Det er der andre der har gjort før ham. Der er i flere omgange samtaler om tilfældet, og tilfælde jo ofte lidt sjove, men kun sjældent ekstraordinære, og det er de heller ikke her. Til gengæld er der en vældig god ide, hvis man skal arrangere skattejagt til piger på 8 – 13 år.

Der er også novellen Rette tid, der er inddelt i tre afsnit. I hvert afsnit er et ældre eller midaldrende ægtepar på vej hjem. Pludseligt får ægtefællen i passagersædet et ildebefindende, og det gælder for den anden ægtefælle om hurtigt at finde hjælp. Det er en udmærket indgang til en fortælling, men selv en meget god indledning kan ikke skjule, at der ikke er mere at komme efter, og det gælder for en stor del af novellerne: Nysgerrigheden pirres, læseren gribes, og så slutter novellen. Undtagen dem med samtalerne og tilfældighederne der i stedet trækker ud uden at have så meget at trække i.

Det gælder dog ikke for den lille Kataklysme der handler om en smukt planlagt hævnaktion Den har alle de ingredienser der skal til for at skabe en underholdende novelle. Men ellers er det lidt sparsomt med underholdningen, og hvis novellerne viser billeder af almindelige, dydige danskeres hverdag, så trænger vi til flere fester.

Indkredsninger

Esbern Juhl

146 sider

mellemgaard

Udgivet: 18.05.2020

Birte Strandby