12 underholdende noveller om mennesker, virksomheder og mennesker i virksomheder

Under hatten handler om en nyetableret privatdetektiv der går Humphrey Bogart i bedene. Efter tolv år i politietaten begynder denne novelles hovedperson for sig selv, og han kommer flyvende fra start. Allerede den første dag ringer en mediekendis, en virksomhedsejer der skal have undersøgt både sin økonomidirektørs pålidelighed og sin smukke hustrus interesser uden for hjemmet. Dernæst henvender en tidligere politikollega sig med en opgave om en rocker der leverer kokain til diskoteksmiljøet.

Vores mand på jobbet har en håndlanger der er god til at skaffe oplysninger men desværre ikke helt stabil i andre sammenhænge, og ret hurtigt viser der sig en rød tråd og en sammenhæng mellem de to sager. Det er lige ved at give øretæver til privatdetektiven, men det bliver i stedet rockeren der kommer til skade. Privatdetektiven får til gengæld et interessant tilbud og ender med at afsløre for læseren, hvorfor han har valgt branchen som privatdetektiv.

Metaforer og upyntede beskrivelser krydrer sproget som her i billedet af klassesamfundet i Risskov:

Grenåvejen var som en demarkationslinje mellem to forskellige liv …. På vestsiden trafik og altid blæst. Der hvor dum far og dum mor altid kommer op at skændes og slås. De får sure børn og så bliver de skilt.

En særligt interessant persontegning findes i novellen Glashuset, der som novellen Idioten også fortæller noget om firmakultur. Novellen er skrevet som brev fra en jeg-fortæller til et du. Jeg-fortælleren er bygningsingeniør, han er trængt af en kollega med en mba og talent for de rette fraser, og så er han qua sit erhverv overrasket over et stigende antal revner i virksomhedens vægge. Hovedpersonens to problemer – kollegaen og bygningen – mødes i et forbløffende crescendo, og vores hovedperson får det bedste ud af situationen.
Mange af novellerne rummer let humor, men i Ronson bliver det dødens alvorligt. Det er ikke alle der kan bære en fyring, og det kan give tragiske og blodige konsekvenser.

Frans Grandjean

237 sider

Bukowski Press

Udgivet: 20.05.2015

Birte Strandby