Beretning om et voldeligt forhold og dets konsekvenser, eller rettere brudstykker fra et liv med flere svigt: Hvordan påvirker det tilværelsen at vide, at man skulle have været en abort? – Hvordan overlever man en arbejdsplads med så voldsom mobning, at den fysiske konsekvens bliver talebesvær resten af livet? Et brutalt liv men værre bliver det med forholdet til en voldelig alkoholiker, der ender med noget, der kunne have været drab, 205 dage i fængsel, domfældelse og langsigtede følgevirkninger for forfatterens søn.

Beretningen er autentisk og personlig, og det personlige giver sig udtryk i et mundret talesprog og en usorteret fremstilling af begivenheder, som hovedpersonen finder vigtige. Visse afgørende episoder som eksempelvis mobningen på arbejdspladsen er tyndt beskrevet, ligesom man kan undre sig over fremstillingen af Mark. Han omtales som en støtte og den helt store kærlighed, men beskrives som en mand, der drikker godt en ramme øl om dagen og går amok ved enhver lejlighed. Tilsyneladende er hans mest tiltalende træk, at han så vidt muligt undgår at banke fortælleren, Nille, når barnet er hjemme.

Bedre bliver det ikke, da Nille i selvforsvar kommer til at stikke ham med en kniv og lander i Vestre Fængsel – et sted, hvor de ansatte åbenbart har mindre overskud end i hjemmeplejen.

‘Det eneste positive, jeg kan se ved at sidde i Vestre Fængsel, er, at jeg kan sove trygt om natten.’

Værst er konsekvenserne for barnet, og her er den danske stat ikke meget bedre end voldsudøveren.

Ikke stor litteratur, men måske et praj om, at der er noget, vi kan gøre bedre.

Pernille Zachariassen

84 sider

Siesta

Udgivet: 06.07.2010

Birte Strandby