Religion dræber

Karin Fossum er en bemærkelsesværdig krimiforfatter, især i denne hendes måske bedste krimi. Hun går i dybden med sine personer og tegner tvetydige, retfærdiggørende portrætter af de sagesløse mennesker der befolker hverdagen.

Ragna Riegel sidder varetægtsfængslet. Hun har begået en forfærdelig forbrydelse, og vi opdager først til sidst, hvor langt ude den egentligt er. Overfor hende i forhørslokalet sidder Sejer, forhørsleder, og undrer sig over dette lille stilfærdige menneske. Det er nemlig det, hun er, Ragna Riegel. Hun har mistet stemmen ved en ulykke år tilbage og kan kun hviske. Det kan give problemer, men i sit job som butiksassistent klarer hun sig igennem ved at smile og nikke, og hendes verden er meget lille: jobbet, hjemmet som hun har arvet efter sine forældre, en søn der har en karriere i Berlin, og som hun kun udveksler jule- og fødselsdagskort med – og så det nærmeste nabolag. Hun gør en indsats for at folk ikke skal bemærke hende, undgår enhver konfrontation og nyder højst lidt godmodigt drilleri fra kollegerne.

Men en dag ligger der et brev i postkassen, anonymt og med teksten: Du skal dø. Det bliver ikke det eneste brev. Ragnas lille verden begynder at slå revner, fortiden sniger sig ud og forurener fremtiden

Det er en dybt fascinerende krimi. Vi følger Ragna i lang tid, hendes små daglige rutiner, hendes oplevelse af tingene, og det er først til sidst vi opdager, at vi er flere der har misforstået situationen. Og den rolige overflade som Fossum skildrer så fantastisk dækker altid over noget der er alt andet end roligt.

Karin Fossum

Hviskeren

Oversat af Poul Bratbjerg Hansen

314 sider

Gyldendal

Udgivet: 22.09.2017

Birte Strandby