Mere end almindeligt gennemillustreret ungdomsbog om at være 17 og have alle de problemer og alle de negative forventninger, man overhovedet kan tiltuske sig som teenager.
Sofies verden består af en vellykket storesøster til sammenligning, uforstående og svagt snagende forældre, et værelse der jævnligt invaderes af ikke-stuerene katte, flair for at falde for de forkerte fyre og så naturligvis talent for at finde halvdårlige jobs og udføre dem endnu dårligere. Og hendes samlede forsvarsmekanismer består i at ønske sig noget andet og se for meget TV-shop.

De mange illustrationer komplementerer fint teksten og tilfører et nødvendigt komisk tegneserietræk, der sammen med teenagerens egne morbide kommentarer gør, at romanens første, lange del kan læses uden, at man bliver depressiv.

Tingene går virkeligt dårligt, økonomien bliver ringere og ringere, scoringerne sjældnere og mere mærkelige – og den perfekte storesøster bliver bachelor i psykologi – hun minder i øvrigt om personen Mulle i filmen ’Den eneste ene’ – men efter al denne elendighed går Sofie så langt som til at søge et job og finde et nyt sted at bo, og med dette initiativ begynder langsomt opturen på den korte dannelsesrejse i det indre København og i den indre personlighed. De mange beskrivelser af tilværelsens stadige bagslag bliver i længden lidt trivielle, og det samme gælder Sofies hoppen rundt på kanten af ironisk selvmedlidenhed, så det er med en vis lettelse, man når frem til romanens opsving.

Sofie opfører sig som en kloning mellem hovedpersonen i Henrik Lists ’Kære fucking dagbog’ og Nynne fra ’Nynnes dagbog’. Havde hovedpersonen været ældre, ville romankategorien have været chick-lit.

Hvis bare

Forfatter: Sarah Engell

Illustreret af Ole Comoll Christensen
348 sider
Forlag: Carlsen

Udgivet i juli 2009

Birte Strandby