… hun var meget ensom, selvom hun boede sammen med tre personer og havde lånt en gammel hund.

Ungdomsroman om at være ung sidst i 60’erne – begyndende Beatles-hår og tiltrængt kvindefrigørelse – oprørenes og opgørenes tid. Opgør med det småborgerlige hykleri og falske facader og oprør mod normer generelt.

John er 13 år gammel. Hans far ryger i spjældet for svindel, men siger at han er på forretningsrejse i Italien, hans bror anlægger Beatles-frisure til stor forargelse for familien – især de mandlige medlemmer, der finder at det er udtryk for respektløshed, og John holder sammen på familien, skjuler farens sidespring, støtter lillesøsterens tillid til omverdenen og hjælper moren, så godt han kan. Hans yndlingsbeskæftigelse – før han får en guitar – er at reparere ure. Det synes hans mor er sært, men det viser sig at være et udmærket scoretrick.
Livet går sin skæve gang, forældrene bliver mere og mere fejlbehæftede og sårbare i børnenes øjne, og John gennemgår en hurtig, brutal udvikling over forelskelse til voksen erkendelse med akkompagnement af Beatles og Rolling Stones.

Thorstein Thomsen gør det godt: Skildrer drenge i udvikling på baggrund af et Danmark under forandring, som det var tilfældet for ca. 40 år siden, da autoriterne blev truet. Billedet er rammende især af farens patriarkalsk anlagte familie der med magt og især vold hager sig fast i tidligere tiders kønsrollemønster. Det musikalskledsagede ungdomsoprør er næsten symbolsk, og det samme kan man sige om de svigt, forældrene begår for at bevare ansigt udadtil.

Som Lyngby-trilogien er det god læsning med autentiske karakterer der er et nærmere bekendtskab værd.

Nowhere Kid

Thorstein Thomsen
128 sider
Høst & Søn
Udgivet: 22.09.2011
Birte Strandby