En lille historie på rim om, hvem det egentligt er der roder i parken. Kaj er manden der vedligeholder parken:

 

Kaj, han holder parken ren.

Klipper græs og busk og gren.

Tæt ved stien står hans spand.

Her man skraldet smide kan.

 

Teksten består af et firelinjers vers på hver side, og siderne er farverigt illustreret, og viser det meget liv der udfoldes i parken. Her er kærester, hundeluftere, løbere og skatere.

Vi følger en lille familie på skovtur med tæppe, madkurv og fars angiveligt hjemmebagte kage. Efter måltidet pakker familien sammen, smider affaldet pænt i skraldespanden og forlader parken.

Men da alle mennesker er gået hjem, så kommer dyrene. Først kragen der finder et æbleskrog i skraldespanden. Herefter kommer ræven. Den har held til at vælte skraldespanden, så den bedre kan undersøge indholdet. Efter ræven kommer pindsvinene, og bagefter musene. Da solen står op over parken, flyder et større område med affald. Kaj bliver ret mopset, da han ser svineriet, og han beslutter sig for at lave nogle skilte for at opdrage på sine medmennesker. Så må man håbe, at det hjælper:

 

Nogle vil på skilte blæse.

Mange dyr kan ikke læse.

 

Fine illustrationer der tilføjer den lille fortælling en mængde detaljer om de mange gæster. Parken virker amerikansk inspireret, skraldespanden er en amerikansk model, og pindsvinene har meget lange pigge i forhold danske pindsvin. Skiltene er dog danske.

I øvrigt en god fortælling som giver mulighed for samtale mellem barn og oplæser, både i forbindelse med illustrationerne og de mange karakterer, og også hvad angår moralen i bogen.

Marianne Randel Søndergaard

Hvem roder her?

Illustreret af Gunhild Rød

28 sider

Maxi rim

Straarup & Co

Udgivet: 13.08.2018

Lixtal: 12

Birte Strandby