I serien Tænk selv – filosofi for børn i grundskolen – er der nu udkommet fire bøger: Hvad tænker du om rigtigt og forkert?, Hvad tænker du om livet?, øvelsesbogen Filosofi med børn i skolen og nu Hvad tænker du om følelser? Denne sidste er som de to førstnævnte labert layoutet og indbydende at gå ombord i, men også mere brandfarlig end de foregående. For eksempel kan det første spørgsmål blive følsomt: Hvordan ved du, at dine forældre elsker dig? Hertil er opstillet en række svarmuligheder: De kysser mig, de giver mig mad og tager mig med til lægen, når jeg er syg, de bekymrer sig om mig, de straffer mig, når jeg laver ballade. Her er måske en forskel på dansk og fransk opdragelse. Straf benyttes vel sjældent i Danmark, og da næppe ud fra en overordnet holdning om, at ungerne bliver bedre mennesker af straf.

For hver svarmulighed er opstillet nogle indvendinger – for eksempel til udsagnet: De giver mig alt det jeg ønsker mig: Er alt det du ønsker godt for dig? eller Kan man købe alt? Således er barnet (og den voksne) godt udfordret undervejs, og det er positivt, at et svar som Det ved jeg i mit hjerte er medtaget, for det tilfælde at barnet har forældre, der er dårlige til at give udtryk for deres kærlighed.

Udover spørgsmålene vedrørende forældrekærlighed er der afsnit om jalousi, konflikt, forelskelse og – lidt påfaldende – generthed. På hvert spørgsmål er der en række svar, der så igen bliver kritisk kommenteret. Gode muligheder for at få motioneret hjernevindingerne hos børn og voksne.

Hvad tænker du om følelser?

Oscar Brenifier

Illustreret af Serge Bloch

Oversat af Mette Sanggaard Schultz

106 sider

Forlaget Mindspace

Udgivet: november 2011