Syv mærkelige fortællinger især om huse, men der er også en fortælling om boksning og en om cykler. Sære, surrealistiske fortællinger, selv om enkelte begynder genkendeligt og hverdagsagtigt: Jeg er ryger, men jeg ryger ikke mere… – et udtryk der i overensstemmelse med novellen emmer af tragedie.

Men ikke alle fortællingerne er holdt i hverdagen. Titelnovellen begynder eksempelvis: Nede i onkel Arthurs kælder boede der en barnemorder.

Og så følger historien om kælderen, hvor børn skal skriver under på, at det er på eget ansvar, hvis de går derned. For tante Tove har nemlig syltede børnehjerter i kælderen. Hovedpersonen, en dreng, underskriver en af onkel Arthurs kontrakter og vover sig i kælderen efter midnat. Onkel Arthur kan desværre ikke ledsage ham, fordi han fryser til is hver nat af bare skræk, så den tur må drengen gøre alene.

Pigen med parykken handler om et barn, der er tæt på at dø af kræft, men overlever – for man dør ikke midt i dansk grammatik, som hun siger til sin lærer, og man kan narre døden, hvis man kan bøje ord.

Og særlig mærkelig blandt de mærkelige fortællinger er Er der en gud for boksere, der omhandler en intens beskrevet boksekamp, gengivet af en mand der selv har været bokser. Samme fortælling efterlader irriterende en del ubesvarede spørgsmål som i øvrigt de fleste af fortællingerne.

Illustrationerne er surrealistiske, farverige men let dystre, nærmest Salvador Dali-inspirerede og sammen med teksterne giver de et fascinerende og drabeligt indtryk af en ubegribelig verden.

Uhyggelige historier til børn der gerne vil skræmmes, men helst ikke for meget.

Peter Mouritzen

Illustreret af Søren Jessen

76 sider

Høst & Søn

Udgivet: 12.08.2010