I 2015 er det 100 år siden, danske kvinder fik stemmeret. Maria Grønlykke har i den anledning samlet 100 forskellige kvindestemmer i denne antologi.
Der er pensionister, ledige, der er en kvindelig falckredder, tidligere skøjteløber med medaljekarriere der har reddet mindst to liv, og der er kvinder, der fortæller om deres tilværelse, i flere tilfælde om deres forhold til mænd, eksempelvis kvinden der afgør, at hendes far var en gammel tyran, der sled to hustruer op og i øvrigt var årsag til, at to af hans tre døtre flygtede til ensomme steder. En anden, en terapeut beretter om, hvor frastødende hun finder andre mennesker, og hvorfor hun ikke længere søger efter en mand eller et fællesskab, samtidigt med at hun erkender, at hun gerne ville have haft et bedre liv. En forfatter på inspirationsjagt fortæller, hvordan hun sætter alt ind på at forføre en mand, blot fordi han angiveligt er lykkeligt gift.
Flere af kvinderne røber politiske holdninger: Krig er statsautoriseret terror. Andre forholder sig til dagens samfund: 39 % af voksne danskere bor alene, stedmødre elsker aldrig andres børn så højt som deres egne.
En kvindelig statistiker født 1935 har lavet en liste over, hvornår stemmeretten blev indført i verdens lande. Hvem havde mon gættet, at Lichtenstein indførte stemmeret for kvinder fire år efter Irak, 1984, og i Portugal var det først i 1976 – efter Afghanistan, Lesotho og de tidligere portugisiske kolonier Angola og Mozambique.
Men ellers er det naturligvis kvindernes egne historier, der er spændende, hvad enten de fortæller om begivenheder, holdninger, eller forholder sig til stemmeretten.
Maria Grønlykke
264 sider
Gyldendal
Udgivet: 08.02.2014
Birte Strandby
Trackbacks/Pingbacks