Hopla – Mærk naturen er Susan Bach Andersens anden børnebog om Småtrolden Hopla, hendes småtroldefamilie og andre mystiske væsner foruden alle deres dyrevenner. Historien ligger til store børnehavebørn og børn fra de første klasser.
Den er velegnet til oplæsning, og på hver eneste side er der ting man kan tale om, hvad enten det er moralske dilemmaer, billeder og handling og de rigtige skovdyr, som introduceres i fortællingen og beskrives i et register bag i bogen.
Der er egentlig ikke løftede pegefingre, men historien er tydelig i sin moral, og børnene vil ikke være i tvivl om, hvordan de forskellige handlinger skal tolkes.
Tegningerne skiftes til at være omkransninger af teksten og til at være smukke helsides tegninger.
Idyllen for Hopla – som kan sidde på en barnehånd – og vennerne bliver brudt, de et par lumske og luskede rotter kommer til deres hjem i Fikkumdikskoven. Rotterne sætter lus i skindpelsen ved at introducere supernødder, som skulle være meget mere værd end almindelige nødder. Det trick skaber grådighed og uvenskab indtil det lykkes for Hopla og hendes småtrolde-tryllekneb at løse konflikten og afsløre skurkene, der også indvolverer et skurkagtigt egern. Naturligvis hører tilgivelse også med til fortællingen.
En magisk, moralsk fortælling hvor de gode ler til sidst, og alle lærer at den grådige umættelighed og det konstante ønske om at have mere end de andre  fører til uvenskab og fjendtligheder.
Tekst og ill.: Susan Bach Andersen
48 sider
Forlag: Siesta
Udg.: 13.01.2012
5 glober
Jan Vandall