Det begynder hverdagsagtigt og helt normalt med fire mennesker, to par. Anna er journalist og har været seksuelt stærkt opsøgende, men danner nu par med Egil, der har alkoholiske tilbøjeligheder og i øvrigt viser øget interesse for Vigdis. Vigdis er sammen med Ravn, og hun har været hans terapeut. Ravn er belastet af en ungdom på stoffer og af et ubehageligt barndomsminde, som han ikke helt kan huske. Egil og Ravn har kendt hinanden i mange år og har begge været en del af den islandske økonomis hurtige op- og nedtur.

De to par tager ud for at møde højlandet på Island. Det kniber med sigtbarheden, og pludselig kører de galt. Alle overlever og de søger tilflugt i det eneste hus i nærheden, hvor der bor et ældre par.

Det viser sig at være vanskeligt eller umuligt at forlade huset. De forsøger sig med små ekspeditioner men ender hver gang med at vende tilbage. Et stykke fra huset finder de en forladt barakby med låste døre, men næste gang de besøger den, er dørene åbne.

Det gamle par har det tilsyneladende godt, og da Anna snager i deres private ting, opdager hun, at han er en berømt forsker. Der er flere sære ting i hans fortid, mens den gamle kvinde ikke figurerer på hverken billeder eller i avisartikler.

Miljøet i huset bliver mere og mere mærkeligt, og diskussionerne mellem Egil og Ravn bliver mere truende. En morgen efter et skænderi forlader Anna og Egil stedet. Det er i hvert fald deres hensigt. Romanens sidste del minder om et syretrip. Ravn og Vigdis forsøger at finde forklaringer på de mærkelige og uhyggelige hændelser

Der er en fantastisk spændingsopbygning, og man befinder sig i et kronisk spændingsfelt der ligner en mellemting mellem Turn of the Screw, og filmene The Others og Haunted, hvor læseren et ude af stand til at afgøre, om vi er i virkeligheden, i en overgang eller i helvede.

Steinar Bragi

Oversat af Rolf Stavnem

272 sider

Gyldendal

Udgivet: 11.08.2015

Birte Strandby