Blev Hadrians Mur bygget, fordi englænderne ikke kunne klare mere sækkepibemusik? 

Rockens historie gennemgås i højt tempo og med alle de navne vi kender, og en del vi ikke nødvendigvis kender.

Rock er bredt defineret som musik med en markant rytme, domineret af guitar og trommer – og sommetider med et budskab. Og så er der jo næsten frit slag, når man vælger hvilke historier der skal fortælles til hvilken musik. Vi begynder med Les Paul og Elvis Presley, men går hurtigt videre til Bill Haley der er bedst kendt for ‘Rock Around the Clock’. Melodien blev brugt som soundtrack til filmen ‘Blackboard Jungle’, og da filmen blev vist, gik publikum ofte amok og smadrede sæderne i biograferne. Rocken symboliserede et oprør mod forældregenerationen, og i USA symboliserede den også en antiracistisk protest.

I Danmark var det ikke helt så vildt, og i 1956 kunne man kun købe en Elvisplade: Heartbreak Hotel, der var importeret i 500 eksemplarer. Til gengæld blev Otto Brandenburgs koncerter ofte forbundet med larm og hvinende kvinder. Det var før han i 1960 sang ‘To lys på et bord’.

Rækken af sangere og musikere er lang. Her finder vi også Dylan, Beatles, The Who, Queen, Shit & Chanel – ledsaget af beretningen om, hvordan de blev sagsøgt af Chanel no 5.

The Wall, Joplin, Gasolin og Peter Belli hører også med, og rækken fortsætter …

Baggrunden omfatter Vietnam-krigen, Summer of Love, Woodstock og den seksuelle revolution i Danmark. Der er flere hel- og halvhjertede forsøg på at koble musikken til historien. Det lykkes bedst i forhold til protestsangene. Vi hører også om Rammstein og Pussy Riot, fængslingen og de begivenheder der knytter sig til sidstnævnte.

Generelt en meget hurtig og lidt overfladisk gennemgang af musikkens historie. Korrekturen kunne have været mere gennemført, og definitionen af rock er mildest talt tynd. På den anden side får man lidt perspektiv på tingene, og musiksmag og historie hænger jo sammen.

Rock has provided the soundtrack to our postwar history (Encyclopedia of Rock, Virgin)

Historien rocker

Rockmusik og historie 150 – 2020

Thorkil Smitt

222 sider

FILO

Udgivet: 2020

Birte Strandby