Man går øst for solen og vest for månen, tager en verdensomsejling under havet, svømmer tilbage over alle syv have og slutter med jorden rundt på 80 dage, hvis det er det, der er brug for, for at barnebarnet skal føle sig trygt…

Sådan er det for barnebarnet, men desværre gælder det ikke også for barnet. I Historien om en søn beretter fortælleren om det at blive mor i en meget ung alder, alt for ung og længe inden ansvarsfølelsen rigtigt får en chance for at udvikle sig. Ydermere demonstrerer mændene i hendes liv heller ikke overvældende talenter som papfædre, og sønnen, Michael, oplever svigt på svigt fra sine nærmeste. En af samleverne viser sig at være voldelig, men det lykkes fortælleren af stoppe volden og forholdet.

Michael slås med livet, og det er ikke kun på hjemmebanen, der er vanskeligheder. I skolen er der ikke hjælp at hente, og klasselæreren i den lokale folkeskole skriver om ham:

Klovner sig gennem undervisningen og er derfor uimodtagelig for lærdom.

Først langt senere afsløres det, at Michael er ordblind.

Fortælleren er smerteligt ærlig i sin beskrivelse af livet med Michael, der efter en turbulent og livstruende ungdom trods alle odds ender med noget positivt.

Det meste af historien foregår i Fredericia, og folk der har eller har haft deres gang i byen vil kunne nikke genkendende til Colon, skibsværftet og ikke mindst værtshuset Stoppestedet.

Slutteligt affyres en bredside mod de sociale myndigheder i Danmark. Kritikken går ikke på behandlingen af sønnen, der jo har modtaget tævene fra sine nærmeste, men på kampen om forældremyndigheden over hans kærestes datter. Både datteren og de sociale myndigheders indblanding introduceres ret sent i bogen og virker som et stilbrud. Dem er der flere af, midt i bogen kommer et kapitel om børnesygdomme og et om mor som fodboldspiller, de har udover at være oplevet i den beskrevne periode angiveligt ikke megen sammenhæng til resten af teksten.

Ulla Dueholm

202 sider

mellemgaard

Udgivet: 2014

Birte Strandby