Amerikanske Janet Skeslien Charles har leveret en roman om bogelskere, som læsere af en god roman vil elske.

Den tager afsæt i virkelige begivenheder i Paris under Anden Verdenskrig. Hovedpersonen Odile Souchet var aldrig i tvivl om, at hun ville være bibliotekar, og som nyuddannet får hun til sin  store glæde ansættelse på det amerikanske bibliotek. Her møder hun en række dedikerede kolleger og en broget flok af faste lånere. Alle er med lederen amerikanske miss Reeder i spidsen overbeviste om, at mange af livet genvordigheder kan løses ved at læse god litteratur. Her kan trøst findes, her kan en vej frem vises.

Odile er et varmt og selvstændigt menneske med et nært forhold til tvillingebroderen, Remy, og lidt oprørsk overfor sin fader, den parisiske politikommissær.

I 1940 rykker tyske tropper ind i Paris. Det vender op og ned på meget også på biblioteket. Alle her er enige om at udlånet ikke må stoppe. Snart bliver blandt andre jøder forment adgang, men det besluttes, at de ikke skal undvære bøger. Odile og andre smugler bøger ud til de udelukkede i deres hjem – så længe de er der. 

Krigen  giver nu Odile og andre udfordringer. Knaphed og frygten for den elskede broders liv efter han har meldt sig til den franske hær nager. Et venindeforhold til den britiske diplomatfrue Margaret, der er frivillig på biblioteket, viser sig  skæbnesvangert. Alligevel begiver Odile sig ud i mere og mere vovelige ting for at redde mennesker fra nazisternes vold

Afvekslende med historien om forholdene i Paris i 1940’erne er der kapitler om teenageren Lily, der i slut 1980’erne bor i en lille flække i staten Montana. I nabohuset lever vores Odile isoleret. Lily er nysgerrig og opsøger den enlige dame. Hvordan og hvorfor  den begavede bibliotekar fra Paris er havnet her, får vi at vide til slut i romanen.

Lily mister sin mor og hun får en stedmoder.  Odile  bliver den voksne, der lytter, forstår og vejleder den unge pige. De to har en del til fælles, viser det sig.

Smukt beskrevet. 

Janet Skeslien Charles har skrevet en roman, der indeholder mange livskloge betragtninger, om venskaber og konsekvenser af trufne beslutninger. Og med flere aspekter end denne anmeldelse kan have plads til. Læs den og bliv litterært beriget.

Hemmelighedernes Bibliotek

Roman

407 sider

Forfatter Janet Skeslien Charles 

Oversat af Mia Rendix

Gads Forlag

Udgivet:

Anmelder Bjarne Gregersen