Nina Rasmussen og Hjalte Tin der siden 1983 sammen og hver for sig har udgivet tolv rejsebøger beslutter sig for at rejse jorden rundt med elbil, ikke mindst som en vigtig kommentar til en grøn fremtid. Kapitlerne skrives på skift af Nina og Hjalte, og bogen vidner om en mere end almindelig beundringsværdig vilje til at gennemføre. Den indeholder i øvrigt fine beskrivelser af verden, som den ser ud i dag suppleret med glimrende billeder – især er der smukke billeder af La Sagrada Familia, udsigter over Beijing og solnedgang i Arizona.

Rejsen begynder i Danmark, og efter en del indledende komplikationer får parret stillet to elbiler til rådighed. Den ene når kun lige over den russiske grænse, og den anden må gennem en del børnesygdomme undervejs – et stykke af vejen foregår med kranbil – men når frem til verdensudstillingen i Shanghai og klarer resten af turen uden vanskeligheder. Alene kunsten at finde et passende sted til opladning af bilen viser sig at være udfordrende.
Putins Rusland er ikke så positivt portrætteret: Der er meget bestikkelse, uligheden er stigende. Til gengæld ligner det russiske bureaukrati sig selv og illustrerer overbevisende den magtkamp der kan opstå, når rigide regler forvaltes af pressede mennesker.

Turen går over Sibirien og Mongoliet, før bilen køres ind i Kina, der for tiden bygger hvad der svarer til fire danske kraftværker om ugen, så forureningen i blandt andet Beijing er massiv og trafikken umulig. Kineserne er selv i gang med at producere elbiler, og forventer at hver tyvende solgte bil i 2015 er en elbil, så måske er der håb for luftforureningen, selvom der ikke er det for trafikken. Shanghai er et kapitel for sig, der er interessante beskrivelser af andre nationers bidrag til messen, her mangler man som læser måske et par billeder.

På bilmesse i Detroit oplever parret, at elbiler er det store hit, og i Schweiz præsenteres de for en range-extender, en effektiv benzingenerator, der kan indbygges i elbiler, så de rent faktisk når frem til strømstikkene hver gang. I de tyske byer ser det til gengæld ud til, at elcyklerne slår elbilerne i popularitet.

Helt elektrisk jorden rundt

Nina Rasmussen og Hjalte Tin

254 sider

Rosinante

Udgivet: 10.04.2013

Birte Strandby