17 fortællinger om New York og dens mennesker. Når man taler New York, taler man også om fattigdom (og rigdom). Lillelund omtaler blandt andet fænomenet sweatshops: En fabrik, hvor mange syersker, fortrinsvis fattige immigranter, var lukket inde i en bygning 11 timer om dagen, mens de syede uden pauser for en dårlig løn. I 1909 var der 256.000 tekstilarbejdere i byen, og ca. to tredjedele arbejdede under disse forhold. På et tidspunkt gik de i strejke, og var lige ved at dø af sult, uden at det fik nogen effekt. Det fik derimod en brand to år senere, hvor 146 af pigerne indebrændte. Herefter kom der krav til arbejdsmiljø.
Om indvandringen ved forrige århundredeskifte står der i bogen, at det var Europa der brækkede sig i den nye verden …
Et andet velkendt aspekt ved New York er naturligvis den højtbesungne frihed, hvordan man så end tolker dette begreb: Retten til at være grim, kikset og fuld i vodka og cranberryjuice er også en del af friheden.
Der er også fortællinger om umådelig rigdom, amerikansk vulgaritet og naturligvis om Broadway og stand-up genren.
Samlet set er det et fascinerende billede af en storby i evig forandring. Tydeligst bliver forskellene, når der sammenlignes med Danmark:
Man er som dansker vokset op i et land fyldt med institutioner, uskrevne regler, fællesudflugter og madpakker, et samfund … skabt og bygget på det udgangspunkt, at alle er mere eller mindre ens. Så når fremmede kommer til os, er vores første prioritet, at de skal være ligesom os, så de kan passe ind i vores lille socialstat.
Gotham City – Fortællinger fra New York
Niels Lillelund
416 sider
Jyllands-Postens Forlag
Udgivet: 07.09.2010
Birte Strandby