Den engelske krimiforfatter Ann Cleeves tager os med til det sydlige Englands North Devon. Det er sommer og sol. Men idyllen forstyrres af et brutalt mord i ”Hejrens skrig”, der er andet bind i North Devon-krimiserien. Serien har vicekriminalkommissær Matthew Venn som omdrejningspunkt, og bøgerne kan læses selvstændigt. Det første bind i serien er blevet filmatiseret til tv-serien ”Døden på stranden”. Ann Cleeves er også berømt for at stå bag de kendte krimiserier ”Vera” og ”Shetland”. 

”Hejrens skrig” foregår i et lille, hyggeligt engelsk miljø, hvor ”alle kender alle – inkl. vicekriminalkommissær Matthew Venn og hans team”. Men inden vi har set os om, er der begået et mord på en gård, der også et bofællesskab. Den dræbte er den tidligere læge og nu patientforeningsmedarbejder Dr. Nigel Yeo. Han findes brutalt dræbt i sin datters Eves værksted. Hun er glaspuster og Dr. Yeo findes med et langt glasskår fra et af hendes værker stikkende ud fra halsen. 

Aftenen før mordet havde kriminalassistent Jen Rafferty mødt offeret til en fest. Her havde han opsøgt hende og indikeret at noget var galt. Men hvad? 

Da vicekriminalkommissær Matthew Venn og kriminalassistenterne Jen og Ross bliver præsenteret for det voldsomme mord, giver det ikke mening. Dr. Nigel Yeo forekom at være meget vellidt. Datteren Eve holdt tydeligvis af sin far. Gennem sit arbejde i North Devon Patientforening kæmpede han for syge og svage, som det offentlige sundhedssystem svigtede groft. Hvorfor i alverden efterstræbe denne mand? 

Politiet må være yderst forsigtige og diplomatiske, da de efterforsker sagen, da alle i området kender hinanden. Langsomt viser det sig at gården hvor Eve bor, er nøglepunkt for flere forskellige interesser. Pludseligt indtræder endnu en drabelig hændelse og endnu en følger. Kriminalteamet bliver sat på en svær prøve. 

Efterforskerne må blandt andet se nærmere på en rig finansmand fra London, som har købt ejendomme op i området. Hvad er mon hans reelle motiv? De opdager også, at Dr. Nigel Yeo havde kastet sit blik på det nylige selvmord begået af en ung psykisk syg mand. Han dræbte sig selv lige efter at være blevet udskrevet fra et psykiatrisk hospital, hvor den administrerende direktør ikke har lyst til at tage ansvar efterfølgende. Sagen bliver mere og mere kompleks. For den regelrette Matthew Venn er det svært at navigere i. 

”Hejrens skrig” er forfattet med omhu og sikker hånd. Ann Cleeves kan sine virkemidler til UG. Fortællingen er hverken voldsom, dramatisk eller hårrejsende. Til gengæld er den virkningsfuld med et spændende persongalleri og en miljøbeskrivelse, der fascinerer læseren. Det lille indspiste lokalsamfund med løgne, fortielser og klikker er troværdigt. Fortælletempoet er noget nær adstadigt, men netop derfor passer det perfekt til historien, hvor plot og rammer signalerer at vi er langt ude på landet, hvor tingene ikke går så stærkt. 

Ann Cleeves formår i tilgift at give os et fascinerende team af efterforskere, der byder på et interessant samspil og dynamik. Især Matthew Venn og hans mand Jonathan udgør en vigtig drivkraft i fortællingen. Jonathan, bliver trukket ind i sagen, fordi han er forbundet med ofre eller mistænkte gennem sin arbejdsplads, hvilket skaber ægteskabelige stridigheder. Overordnet set er det spændende at opleve hvordan, alle efterforskerne søger at balancere arbejde og privatliv. Sproget er letlæseligt og levende. Ann Cleves har med andre ord blik for alle de mange dele, der skal til for at skabe en god krimi med både underholdende og realistiske elementer. 

Hvis du har en svaghed for de engelske krimier, så glæd dig over at Ann Gleeves er på banen igen med et helstøbt mysterium. Du kan snildt hoppe på North Devon-krimiserien her, men hvorfor ikke nyde serien fra sin start? Du bestemmer. Uanset hvad vil du få en solid og underholdende krimioplevelse, der emmer af britisk atmosfære. 

Hejrens skrig

En North Devon-krimi

Forfatter:

Oversættelse: Line Beck Rasmussen

Forlag: Gads Forlag 

381 sider. Paperback

Udgivelsesdato: Den 17. august 2022

Anmelder: Nønne Lønne Votborg