Jeg er en forfængelig kvinde og en disciplineret kvinde. Jeg sminker med een hånd og vasker hår med een hånd.
Henny er en dame med en slags liv. En tilværelse hvor glæden først og fremmest er forbundet med en bil, et hus og styr på tilværelsen: Der er en vis orden. Farverne er afstemte… Mine kogebøger står i alfabetisk orden. Henny arbejder med ejendomshandel, går til enetimer i fransk og til psykolog. Ham er hun lidt varm på. Til gengæld gider hun ikke rigtigt tale med naboen, hvis kat tisser op ad hendes havemøbler.
En dag køber hun en slave, en naiv, seksuel ung kvinde, som hun ikke aner, hvad hun skal stille op med – som hun bare ønsker var vel ude af tilværelsen igen. Slaven koster 50 kr. kiloet, og hun er god til at massere, dække bord, servere – udviser endda lidt omsorg, da Henny falder – et ‘gammeldamefald’, som hun har frygtet i lang tid. Og så kæler hun ikke blot for naboens kat, men også for naboen.
Henny er jeg-fortæller kun afbrudt af enkelte afsnit, hvor slaven er jeg’et. Det er to vidt forskellige personligheder, og det er svært at se, hvad de skal med hinanden.
Det er en roman rig på fortolkningsmuligheder og diskussionsfristelser inden for såvel eksistentialisme, kristendom som nihilisme. Og ikke mindst fyldt med væsentlige spørgsmål til nutidens kommercialisme, individualisme og kontrolbegejstring. Hvad bestemmer indholdet i tilværelsen – eller mere konkret: Kan man købe sig til en mening med livet, og hvad er det så lige, man skal købe?
Et godt bud på en klassiker og til undervisningen i dansk eller filosofi.
Dorrit Willumsen
136 sider, 149 kr.
Gyldendal
Birte Strandby
Trackbacks/Pingbacks