Hvis man godt kan lide En ulykke kommer sjældent alene, Løven, heksen og garderobeskabet og de gamle, nyligt genoptrykte travere med Enid Blytons De fem, så vil man synes rigtig godt om Greystone – De fremmede.

Personerne kender vi næsten allerede fra andre børnebøger: tre søskende, en ansvarlig storebror, en meget klog søster med matematisk talent og en nuttet lillebror, her Chess, Emma og Finn. Deres far er død for en del år siden, og de bor sammen med deres omsorgsfulde og hårdtarbejdende mor, der præger dem kraftigt, så de altid ved, hvad hun ville have sagt eller gjort i enhver situation.

En dag sker der det besynderlige, at familien hører om tre børn der er blevet bortført, tre søskende med samme alder, fødselsdato og navne som dem selv. Deres mor reagerer overraskende voldsomt og erklærer kort efter, at hun er nødt til at tage på forretningsrejse. Børnene bliver indlogeret hos en bekendt, en kvinde der arbejder som ejendomsmægler og privatdetektiv.

For at få en forklaring på deres mors mærkelige opførsel, tjekker børnene hendes kontor. For første gang undrer det dem, at hun har tre reoler til to bøger, men reolerne er ikke bare reoler. Herfra breder mystikken sig, gåderne står i kø, og Emma får brug for sine evner for at knække koder.

De fremmede er virkeligt spændende, og man kan næsten ikke vente med at få forklaringen på det meget mærkelige plot. Bogen er for børn fra ni år, men den har adskillige elementer der kan tiltale unge og voksne, og handlingen er raffineret udtænkt, mens man sommetider kan synes, at sproget er lidt for omstændeligt i sin beskrivelse af, hvordan børnene har det med de næsten uløselige opgaver.

Greystone

De fremmede

Margaret Peterson Haddix

Oversat af Nanna Gyldenkærne

360 sider

Målgrupp3 9+

Høst & Søn

Udgivet: 04.10.2019

Birte Strandby