Nillou Zoey Johannsen er forfatter og journalist med iranske rødder. Hun flygtede til Danmark i 1987 som 8 årig sammen med sin mor. Hendes debutbog ”Øen. Eller Newsha Farwans hemmelige dagbog” er blevet til på baggrund af hendes egne oplevelser. Hun boede i Sandholmlejren i tre måneder. Ungdomsbogen er ikke en 1:1 skildring af forfatterens liv.

I ”Øen. Eller Newsha Farwans hemmelige dagbog” følger vi pigen Newsha. Hun fylder 12 år ved bogens begyndelse. Hendes største ønske er at få en mobiltelefon ligesom hendes skolekammerater har, men i stedet får hun en dagbog. Romanen er skrevet i dagsbogform og skildrer b.la., hvordan det er at være ny i Danmark og samtidig være forankret i sin iranske kultur og gode minder.

Newsha er enebarn og bor med sine forældre i en lejlighed i Husum. Grundet hendes mors psykiske skrøbelighed har forældrene valgt, at de var nødt til at flytte for dem selv. Nu går Newsha i en dansk skole. I begyndelsen er det umådeligt svært, og hun føler sig udenfor. Efter et stykke tid danner hun et varmt venskab med klassekammeraten Alma, klasselæreren er sød og tingene begynder at lysne. Newsha kan imidlertid ikke se sig fri fra at være påvirket af, at Almas gamle veninde Anemone gerne vil gå sammen med dem, men det kan Alma ikke acceptere. Tre er som bekendt et ulige tal!

Hjemme i lejligheden går hendes forældre rundt uden at opleve noget. De har b.la. svært ved det danske sprog. Moren lider af rengøringsvanvid. Det er tydeligt, at hun lider af PTSD. Kløften mellem den danske og iranske kultur er stor. Newsha er i klemme mellem det danske, som hun møder i skolen, og det iranske som forældrene står for. Venskabet med Alma og den spirende kontakt til Anemone gør hende heldigvis godt. Da hun også mærker kærligheden til Nikolaj fra klassen, blomstrer håbet om, at livet har noget godt at byde på.

Men pludselig får Newsha besked om at familien skal flytte ud til ”Øen”. Det er et lukket udrejsecenter, der leder tankerne hen imod udrejsecentrene Sjælsmark og Sandholm. Forholdene på ”Øen” er ubarmhjertige og morens psyke forværres. Til sidst ønsker forældrene blot at flygte derfra, men kan man det?!

Nillou Zoey Johannsen har skrevet en uhyre stærk og rørende roman om at være – en slags – gæst i Danmark og føle sig uvelkommen. Newsha vil gerne være en del af fællesskabet. Hun kæmper indledningsvis med at få fodfæste, finde venner og afkode de danske normer. Samtidig bevæger hun sig også i det svære grænseland mellem barn og voksen. Derhjemme skal hun skåne sin mor. Da Newsha så småt er accepteret i sin klasse ramler det hele, da familien sendes til et udrejsecenter. Nillou Zoey Johannsen skriver gribende om at bevare håbet og sammenholdet på trods af mørket, der truer.

Fortællingen kan læses af store tweens, teenagere og deres voksne med stort udbytte. Det er en bog, der sætter mange tanker i gang. Romanen understreger på fineste vis, at vi på tværs af hudfarve og etnicitet har præcis de samme ønsker om et godt liv med tryghed, venner, kærlighed og trivsel. Vi er ikke så forskellige når det kommer til stykket! ”Øen. Eller Newsha Farwans hemmelige dagbog” er en påmindelse om at række hånden ud til hinanden og fokusere på ligheder fremfor forskelligheder.

Ser man bort fra slutningen, så har Nillou Zoey Johannsen skrevet en uhyre realistisk beretning om livet som flygtningebarn, om savn, venskab, identitet, kærlighed og drømme. Det er en velskrevet roman, der formidler et til tider tungt stof på elegant vis; ofte med humor og en dejlig umiddelbarhed. Hovedpersonen er let at holde af og identificere sig med – uanset ens egen etnicitet. Forlaget alpha fortjener også ros for at bruge ressourcer på bogens super smukke layout og indbinding. Hvor ér det dejligt at se, at man prioriterer ungdomslitteraturen på denne måde. Romanen får min varmeste anbefaling!

Øen

Eller Newsha Farwans hemmelige dagbog

Forfatter: Nillou Zoey Johannsen

Forlag: alpha

155 sider. Indbinding. 

Udgivelsesdato: 14. 9. 2020

Anmelder: Nønne Lønne Votborg