Ollerup mellem Svendborg og Faaborg har altid været noget særligt. I dag huser den lille by en højskole, en efterskole, en lærerskole og to friskoler. For ti år siden var der også et videnscenter, der i dag er erstattet af Friskolearkivet.

Men også for 150 år siden var der initiativ og virkelyst i den lille by. Her boede Mads Hansen på Sterregården. Om Mads Hansen beretter Birte Fahnøe Lund, at han var digter og folkeoplyser. Han oprettede et sangkor, en læseforening, en skytteforening og en højskole. Højskolen var for karle om vinteren, men i sommerperioden var højskolen for piger og dermed en dansk nyskabelse i 1868. I det hele taget var Mads Hansen langt fremme med sin folkeoplysning og åben for ligeværdighed, dannelse og uddannelse, også for kvinder. Han egen kone, Marie, skrev fortællinger der blev udgivet, hvilket var usædvanligt for en kvinde dengang.

Mads Hansen som digter kender vi nok bedst for de to fynske sange, der også findes i Højskolesangbogen:

Fo ajle di små blomster, dæ dov æ te iår

Jeg ved hvor der findes en have så skøn

Med digte og uddrag fra brevvekslinger – blandt andet med H. C. Andersen – skabes et billede af Mads Hansen og hans familie. Det er helt fint, men det bliver lidt omstændeligt, når vi får navnene på både leder og lærere på den lille realskole der blev oprettet i Vester Skerninge såvel som de lærere, Mads Hansens datter, Tora, har på Askov Højskole. Mads Hansen er en interessant skikkelse, men megen af bogens information er for de mere nørdede dyrkere af folkeoplysning og højskoler.

Bogen er rigt forsynet med fotos og tegninger af personer og lokationer.

Gensyn med den fynske digter og folkeoplyser Mads Hansen og hans familie

En folkelig fortælling

ved Birte Fahnøe Lund

73 sider

Birte Fahnøe Lund/TextAtelieret

Udgivet: 2021

Birte Strandby