Året er 2034, verden er blevet spaltet i to dimensioner – Forstyrrelsen og Omverdenen – og man kan kun gå fra den ene til den anden gennem en passage i midten af Reykjavik.

Det er forbundet med stor fare at bevæge sig gennem passagen, og kun specialtrænede soldater og videnskabsmænd sendes derind. En af dem der drager afsted er Halla der er psykolog med ekspertise i rumvæsener. Hun er nyligt blevet forladt af sin kæreste og har ingen illusioner eller nogen stor frygt for døden. I modsætning til flere af hendes forgængere dør hun dog ikke, men kan i Forstyrrelsen indlede sin søgen efter agenten F, der er forsvundet. Den GPS-chip der lokaliserede F, har F selv revet ud, og man mener derfor, at hun har valgt at flygte. 

I Forstyrrelsen mødes Halla med andre der skal hjælpe hende i jagten på F. Det er ikke nogen nem opgave, og der er en risiko for, at Halla er blevet smittet af en sygdom, der angiveligt skulle gøre, at den smittede glemmer sin opgave og river sin GPS-chip ud. Halla forfølger de spor, hun er blevet pålagt, men hendes søgen giver flere spørgsmål end svar.

Romanen giver adskillige udfordringer. For eksempel går tiden ikke på samme måde i Forstyrrelsen og Omverdenen, og Ali, Hallas kollega, ved ikke om han er ankommet et døgn eller to år tidligere. Noget andet er, at karakterne ikke rigtigt ved, om det er AI der står bag, om den kunstige intelligens virkelig har nået et niveau, hvor den kan erkende og fantasere. Programmet der angiveligt er årsagen til splittelsen mellem  Forstyrrelsen og Omverdenen – RAMA – bryder rammen om den snævre intelligens, og begår det spring i erkendelse som nutidens algoritmer ikke kan. I Omverdenen lukkede programmet sig selv ned, men i Forstyrrelsen kører det fortsat.

Som om det ikke er nok, så møder vi et sjældent forekommende tilfælde af oplevet kvantemekanik, hvor der samtidigt findes flere udgaver af karaktererne. Det er især uhyggeligt, da hovedpersonen opdager, at en af hendes dobbeltgængere er død. 

Romanen rummer adskillige spændingsfelter og en del teorier, som man ikke umiddelbart har lyst og mod til at forfølge. Filmisk ligger Forstyrrelsen et sted mellem Allegro fra 2005 med Ulrich Thomsen og Christopher Nolans Tenet fra 2020 med John David Washington. Hvis nogen kan forklare alle detaljer i Forstyrrelsen, så vil vi gerne høre nærmere på bogvægten.dk

Steinar Bragi Guðmundsson er indlysende blevet nomineret til Nordisk Råds litteraturpris. 2022.

Forstyrrelsen

Steinar Bragi

Oversat af Rolf Stavnem

342 sider

Screaming Books

Udgivet: Oktober 2022

Birte Strandby