Fidalis vej af George Mastras er en forrygende flot romandebut. Inden sin romandebut har Mastras skrevet en række episoder til flere forskellige tv-serier og fået et Creative Writing Fellowship fra Disney/ABC.
Fidalis vej er en særdeles spændende utroligt medrivende fortælling fra et af verdens hotteste konfliktområder, Kashmir, det omstridte grænseland mellem Pakistan og Indien hvor terrormord hører til dagens uorden og livet for almindelige landsbyboere er en evig balancegang mellem de farlige og blodtørstige ekstremister fra begge sider af konflikten.
George Mastras hidtidige karriere er i sig selv en spændende historie. Efter en uddannelse på Yale og UCLA Law School har Mastras ikke alene arbejdet som advokat, men også som efterforsker for beskikkede forsvarere og vejleder på en lukket ungdomsinstitution. Efter ti år i nogenlunde faste job lukkede Mastras af for det daglige ræs og tilbragte flere år som rygsækrejsende verdensborger og tilbragte bl.a. lang tid i bjergområderne i Himalaya og Hindu Kush, hvor han kom i tæt kontakt med lokalbefolkningen. Et lokalkendskab og en kærlighed til befolkningen man tydeligt mærker, når man læser den gribende roman.

Den desillusionerede og noget egoistiske Nick Sunder er taget på rundrejse til Indien og Pakistan. En tur til Peshawar og det lovløse Trible Area i det nordøstlige Pakistan udvikler sig katastrofalt. Nicks smukke franske kæreste bliver fundet med halsen skåret over, og Nick bliver anholdt for mordet. Ved at anklage vennen, Simon, for mordet lykkes det for Nick at komme ud af fængslet, hvorefter han flygter over bjergene til Indisk Kashmir.
På flugten får Nick hjælp fra den mystiske Fidali og ven Ghulam. Det bliver en øjenåbnende rejse for Nick. Fidali er kanonstærk og meget lidt talende kæmpe, men han er lutter godhed og hjælpsomhed uanset omkostningerne for sig selv.

Det lykkes for Nick og Ghulam at at overleve den barske og livsfarlige tur, og Nick slår sig ned i Ghulams landsby, hvor den utroligt smukke Aysha driver en slags hospitalsklinik. Langsomt bliver Nick mere og mere involveret i klinikken, mens han undrer sig over sin mærkværdige skæbne og ruger over sine sorte hemmeligheder.
Den rolige og ganske idylliske tilværelse i bjerglandsbyen varer imidlertid ikke ved. De borgerkrigslignende grusomme blodudgydelser når den ellers fredelige landsby med al sin død og ødelæggelse. Romanens hovedpersoner er ved at gå til i både psykiske og fysiske smerter, så der skal udviklingspsykologiske kvantespring og betingelsesløs kærlighed til for nogensinde igen at nå frem til en tålelig tilværelse.

Fidalis vej er en sugende smuk fortælling med masser af spænding og dramatik. Der er krig og kærlighed, jalousi, svig og snigmord. Det hele gennemsyres af en tro på fredelig sameksistens og de almindelige mennesker ønske om et liv uden vold og had. Det er i hænderne på fanatikere at religionernes budskab om kærlighed mellem menneskene bliver til vold og død. Man følger fascineret med i hovedpersonernes udviklinger og skæbner. Landsbydrengene der ender som terrorister. Den æterisk smukke pige der bliver healer og klinikleder. Nick og Fidali som på hver deres måde søger sjælefred. Højdepunkterne i romanens slutning funkler af uhyggelig intensitet, psykologiske gys og forløsning.
En engageret roman med masser af gods i.

Forfatter: George Mastras
Oversætter: Ulla Lauridsen
496 sider
Forlag: Mrs. Robinson
Udg.: 18.01.2011
5 glober