Den sidste henrettelse er nummer 15 i rækken af Jesper Wung-Sungs udgivelser. De meste kendte er To ryk og en aflevering der blev til en film og ungdomsromanen En-to-tre-NU!

Med sine kun 128 sider er Den sidste henrettelse en meget kort roman. Den er bygget over den offentlige halshugning af den 15-årige Niels Nielsen 22. februar 1853 på Galgebakken i Svendborg. Det blev den sidste henrettelse i Svendborg, selvom de offentlige halshugninger i Danmark fortsatte til 1882 (med Anders Nielsen Sjællænder). Den sidste halshugning foregik i Horsens Statsfængsel i 1892.

Drengen Niels Nielsen fik dødsdommen for ildspåsættelse og for mordet på arrestforvarens lille søn mens Niels i arresten ventede på retssagen for brandene.

Romanens ydre ramme er natten og morgenen inden øksen skiller den unge Niels Nielsens hoved fra kroppen til de mange tilskueres begejstring. Læseren følger den dømte drengs tanker time for time i den sidste nat, og hans ulykkelige historie foldes ud. Drengens mor døde ved hans fødsel, og hans liv har bestået at en lang vandring med fra gård til gård med sin ludfattige daglejer-far. Hjemløse og næsten altid sultne har de søgt arbejde og ly på de forskellige gårde – ofte uden held, og efterhånden som farens helbred og ødelagte ryg strejkede var det kun den spinkle dreng som holdt dem i live og ude fra fattiggården.
Fattiggården var farens og følgelig også drengens store rædsel. Den onde og ultimative endestation hvor man uden noget håb for fremtiden blot blev arbejdet ihjel til gengæld for mangelfuld føde og et sølle tag over hovedet. Men de er ærlige. Faren vil hellere sulte ihjel end han vil stjæle.

Drengens eneste ven bliver en trebenet hund. Den eneste der nogensinde viser ham venlighed er en pige som han møder kort inden, han ved en fejltagelse kommer til at sætte ild på en lade.

Uden nogen form for skolegang og uden meget andet selskab en faren er drengen nærmest uvidende om alt. Selv i kirken har de fattige ikke været velkomne. Vi bevæger os i et fattigt bonde- og landsbysamfund, hvor den eneste socialhjælp er de rædselsfulde fængselslignende fattiggårde. Stor børnedødelighed og sult er nu engang livets vilkår.

I arresten bliver arrestforvarens søn ved med at drille Niels, indtil Niels i afmagt kaster en sten efter drengen så hans hovedskal bliver slået ind.
Da bøddeløksen endelig svinges er det for Niels nærmest en befrielse for jordelivets trængsler. Selv den æggekage som pigen bringer til fængslet som hans sidste måltid bliver spist af fængselsbetjenten. Livet har ikke haft noget at give til unge Niels Nielsen.

En spændende fortælling der kan udmærket kan være baggrund for diskussioner om sociale og historiske forhold 1800-tallets Danmark for skolens store elever.

Den sidste henrettelse

Forfatter: Jesper Wung-Sung
128 sider
Forlag: Høst og Søn
Udg.: 29.11.2010

Jan Vandall