Iført en personlig og inddragende stil genfortæller Stephen Fry de græske myter i en udgave der er mere fyldig end de versioner, vi måtte have absorberet i grundskolen eller på gymnasiet; Eksempelvis Zeus’ barndom og hans opdragelse leveres i forfriskende nyt perspektiv. Guderne og titanerne tillægges følelser, hvor andre versioner blot beskriver deres handlinger. Ligeledes er der dialoger, noget vi heller ikke er forvænt med fra hverken Olympen – Det illustrerede standardværk om den klassiske mytologi af Martin P. Nilsson eller Græske guder og helte af Leo Hjortsø.
Fry anvender de græske navne, men nævner enkelte gange de romerske: Kronos (eller Saturn, som han af og til kaldte sig). Et sted har en græsk gud fået dansk navn: Eris – ufredens gudinde – hende der kastede den første sten (det var et æble, og hun trillede det) som optakt til Den trojanske Krig – kaldes i Mythos for Splid. Om det står for Frys eller oversætterens regning fremgår ikke.
Fry er god til at trække linjer mellem de gamle græske begreber til vore dages opfattelse af verden. Nemesis uddybes med, at Holmes var Moriartys Nemesis, Bond var Blofelds og Jerry var Toms. I det hele taget er Mythos behageligt let tilgængelig og meget underholdende, især hvis man ikke skræmmes af den vold der jævnligt præger den græske gudeverden. Enkelte steder bliver sproget for banalt, som for eksempel i fortællingen om Ganymedes: Når de kom hjem (dem der havde set den smukke Ganymedes), skrev de digte, … der havde rim som ‘hjerte’ og ‘smerte, ‘hår’ og ‘lår’.
Desuden er der den blodige og mindre kendte myte, om hvordan Apollon redder sin søn, Asklepios, lægekunstens fader, ud af sin døde elskerindes livmoder. Og hvordan den voksne Asklepios med Athenes hjælp spreder helbredelse i en grad, der får Hades til at klage til Zeus over, at han bliver snydt for nogle sjæle.
Til gengæld savner man et register. Det er ikke muligt at slå hverken Afrodite, Midas eller Ganymedes op, og selv om både erinyerne og muserne er beskrevet, er det ikke så let at finde dem. Men vi får nogle gode historier og også en del, der ikke er så kendte. Vi har ofte hørt om Pandora og hendes æske, men denne gang får vi desuden oplysninger om, hvad der var i den skæbnesvangre æske, herunder plagen Limos (Hungersnød), der er en rigtig kedelig fyr at omgås.
Det personlige understreges, når Fry fortæller om sin beundring for Hera, Zeus’ hustru, uagtet hun er jaloux, snobbet og altid bærer nag overfor ægtefællens mange kærlighedsaffærer. Mythos er også god til oplæsning.
Mythos
Genfortælling af de græske myter
Stephen Fry
Oversat af Allan Hilton Andersen
Modtryk
Udgivet: 12.10.2018
Birte Strandby