Camille Maja er kendt som madblogger og instagrammer. Hun debutererede med kogebogen ”Grøn hverdag”, der skulle hjælpe os med at spise flere grøntsager. Camilla Maja er ikke vegetar, men hun er uddannet kostvejleder og fitnesstræner. Derfor er hun fortaler for sund mad med fokus på det grønne. I sin nye kogebog ”Fem ingredienser” vil hun gøre det let at lave en velsmagende hverdagsmad. Vejen hertil er – som titlen signalerer – at holde det enkelt med kun fem ingredienser samt brug af et lille basislager. Spørgsmålet er så om idéen holder?! 

Rikke Westesen har stået for bogens fotos, der på glimrende vis formidler den lyse og lette stemning fra Camille Majas moderne køkken. Inspirationen til madretterne er hentet fra hele kloden – herunder også klassisk dansk, fransk bistrokøkken, rustikt middelhavskøkken og diverse lette caféretter. Alle opskrifterne er fra det salte køkken. Der er både kolde og varme retter. 

Bogens indhold består af følgende kapitler: 

  • Bogens opbygning og de 5 ingredienser
  • Basislageret 
  • Måltidets opbygning 
  • De fem grundsmage 
  • Smagshjulet 
  • Smagsgivere 
  • Hverdagsmad med 5 ingredienser 
  • Fyldigt tilbehør 
  • Pasta 
  • Fisk og skaldyr 
  • Vegetarisk 
  • Kødretter

Indledningsvist gør Camilla Maja sig umage med at formidle nogle væsentlige værktøjer udi at forstå mad og mestre madlavningen. Det gør hun i de første kapitler, hvor læseren b.la. introduceres til smagshjulet, smagsgivere og grundsmage. På dét punkt har bogen stort potentiale som en nyttig brugsbog for novicer. Men i opskriftdelen er indtrykket straks mere blandet. Desværre! 

Nogle af opskrifterne – men langtfra alle – præsenteres kort, så læseren kan zoome ind på rettens idé og smag. Ingredienser og fremgangsmåde er formidlet overskueligt, så det er let at gå til. Det hele er letlæseligt. Enkelte steder er der tilføjet en note med et tip fx i form af et trick til, hvordan man kan variere ingrediens eller lege med topping. Bogens brugsværdi ville være øget markant, hvis forfatteren i højere grad hjalp læseren med forslag til alternative ingredienser eller evt. forslag til brug af rester. 

”Fem ingredienser” er i princippet et godt bud på nem og enkel mad til dig, der er single eller til familier. Det er varieret mad der ikke følger en kostretning. Her bruges alt fra pasta, ris, fløde, smør, ost og mel. Brugen af grønt synes ikke at være overvældende på nogen måde. Men de fem ingredienser begrænser i sig selv også muligheden for at inkorporere mere grønt. Det lader til, at der er en overvægt af pastaretter og andet kulhydratholdigt. Der bydes også på b.la. gnoccis, couscous og bulgur. Kartofler indgår ret begrænset. 

Bogens force – det nemme – er også dens klare akilleshæl! I sin iver for at det skal gå stærkt og være ukompliceret, skydes der igen og igen genvej. Hun hævder, at det er uden at gå på kompromis med smagen. Der anvendes fx færdigkøbt gnoccis, pesto, morneysauce og fiskefars. Der kunne med fordel være basisopskrifter på disse ting. Det virker besynderligt at finde en opskrift på ”Pita med falafel, kål og myntedressing”, for derpå at konstatere at både pitabrød og falafelfars er købt i supermarkedet. Det eneste læseren får, er reelt en såkaldt opskrift på at blande cremefraiche sammen med mynteblade, hvidløg og salt/peber. Voila. I øvrigt uden at angive hvor stor en mængde mynteblade. 

Når forfatteren ikke springer over hvor gærdet vist er rigeligt lavt, så er ”Fem ingredienser” en fin kogebog. Den er ideel til dig, der vil hurtigt i mål. Retterne er gode, men det er også sikre valg. De store overraskelser udebliver. Til tider bliver det næsten lidt forudsigeligt med cæsarsalat eller kylling serveret på bulgur vendt med (købe-)pesto. Hvis den slags skal have sin berettigelse i en kogebog, så bør forfatteren levere nogle eminente tips og tricks til at lykkes med perfekt servering. Men Camille Maja forklarer ikke, at kødet fx skal ud af køleskabet lidt før stegning eller at det bør duppes tørt. Hun kunne også angive, at man med fordel kan banke fileterne en lille smule mellem to fryseposer mhp at kødet bliver ensartet i tykkelsen. Trækketid er ej heller foreslået. 

”Fem ingredienser” vil kunne være til glæde og gavn for studerende, der flytter hjemmefra, men singler og unge familier vil også kunne drage nytte af bogen. Den har dog nogle klare mangler, hvis man faktisk gerne vil være kreativ med ganske få ingredienser. Bogens fortrin – begrænsningens kunst – ender med at blive en barriere for at god og gedigen madlavning kan få lov at folde sig ud. 

Fem ingredienser

Nem og smagfuld hverdagsmad

Forfatter: Camille Maja

Forlag: TURBINE 

197 sider, illustreret i farver

Udgivelsesdato: Den 22. august 2023

Anmelder: Nønne Lønne Votborg