Isherwoods lille tidsbillede af et Berlin fra 1930. De seks små stykker i bogen har været filmatiseret flere gange, men måske husker de fleste især filmen Cabaret fra 1972 med Liza Minelli som Sally Bowles.

Christopher Isherwood boede i Berlin fra 1930 til 1934. Nazismen er så småt ved at finde vej ind i de tyske borgere men endnu kun som enkeltpersoners begyndende fordømmelse af anderledestænkende. Der er langt i mellem de overbeviste nazister, og i begyndelsen tager mange afstand fra dem og det de står for. Jøder, homoseksuelle og letlevende lever og bor uproblematisk i Berlin, og Isherwoods billede er med til at vise, at Berlin endnu  – i hvert fald indtil 1932, hvor Hitler danner regering – er både frit og frigjort.

Englænderinden Sally Bowles er den første til at understrege den frihed og dekadence der præger Berlin. Hun vil gerne være skuespiller, og med dette formål – og fordi hun synes, det er sjovt – er hun klar til at sælge sig selv til højestbydende. Hun er livsglad og slagfærdig, men uden talent for at få kontakt til mennesker der rent faktisk kan hjælpe hende videre. En af oplevelserne med Sally er mødet med en alkoholisk rigmand der finansierer deres lette liv i en periode, hvorefter han checker ud af hotellet og deres tilværelse med et brev og 300 mark.

Isherwood opholder sig i Berlin for at skrive på sin bog. Han betragter sig selv som en observatør, men bliver dybt betaget af Sally, og andre af bogens personer kommer også til at fylde i Isherwoods eget liv.

Forfatteren skriver med kærlighed om Sally, om Natalia og Fräulein Schröder og lidt mindre ømt om Otto og Bernhard, om kommunismen der eksisterer i smug og nazismen der bliver mere og mere åbenlys og forandrede Berlin for altid.

Farvel til Berlin

Christopher Isherwood

Oversat af Brian Dan Christensen

272 sider

Turbine

Udgivet: 11.11.2019

Birte Strandby