… fortæl mig venligst, hvordan et så kvikt ungt menneske kan gå så vidt som til at have skudt en hel børnehaveklasse.

Eva Gruber bliver med hænderne bundet på ryggen bragt ind på den lukkede afdeling på Otto-Wagner-Spital i Wien. Angiveligt har hun dræbt en børnehaveklasse. Hun kommer i terapi hos doktor Korb, der tydeligt behandler hende, som om hun har dræbt børnehavebørn, skønt den hændelse måske kun befinder sig i Evas fantasi. Da Eva senere fortæller doktor Korb, at hendes far voldtog både hendes lillebror og hende, er Korbs eneste bemærkning, at han måtte være en potent mand.

På hospitalet befinder sig også hendes lillebror, Bernhard. Han prøver at undgå hende, men Eva finder ham og får ham lokket til at stikke af fra hospitalet sammen med hende, så de kan dræbe deres far.

Eva er rap i replikken og lynhurtig til at sætte Korb til vægs. Læseren er med hende en stor del af vejen, men Eva er tydeligvis en ferm manipulator og rimeligt hensynsløs, og får vi sandheden om dødsfaldet på hospitalet?

Romanen tager afsæt i terapien hos Korb, hvor Eva flasher sin mangefacetterede og til tider destruktive personlighed. Hun er katolsk opdraget, og i hendes barndom var ‘du må ikke lyve’, en hyppigt gentaget sætning og det værste, man kunne gøre. At de ti bud ikke omfatter noget om at lyve forbavser hende, og hun opbygger en vrede overfor religionen og det samfund, der ikke kan beskytte hende.

Som læser bliver man manipuleret, trukket rundt i manegen og kan til slut ikke skelne sandheden. Samtidigt suppleres med begavet underholdning og humor, som da Eva narrer en nyansat læge til at tro, at hun er besøgende. Under alle omstændigheder en raffineret roman med få og totalt upålidelige pejlemærker.

Fader Vor

Angela Lehner

Oversat af Ditte Engels Hermansen

253 sider

Turbine

Udgivet: 21.10.2021

Birte Strandby