Det er den første sætning i Sigrid Undsets dagsbogsroman, og den utroskab martrer den unge Marta Oulie gennem hele romanen. Utroskab var ulovligt på det tidspunkt, hendes mand fordømmer det som forkasteligt, og det gør Marta og hendes elsker egentligt også. Alligevel fandt det sted.
Det begynder lykkeligt og romantisk. Marta forelsker sig i Otto Oulie og han i hende. De første år er ren forelskelse, men efter et par børn begynder hverdagen at indfinde sig hos Marta, ikke så meget hos Otto. Hun keder sig en lille smule. Ottos forretning går godt, og han foreslår, at hun dropper sit arbejde som lærerinde. Men i stedet for lærerindegerningen kaster hun sig over klubber og foreninger. Det generer Otto, der forventer omend ikke kræver, at hun alene beskæftiger sig med sine tre små børn og hjemmet.
Martas utilfredshed er tiltagende, og da hun opdager, at husvennen Henrik er forelsket i hende, lader hun sig forføre. Det yngste af hendes fire børn er Henriks. Otto bliver alvorligt syg, og Marta tynges af dårlig samvittighed, men kan aldrig nogensinde fortælle Otto om sin utroskab
Vi kan kun angre og angre, og det er unyttigt og gør ikke noget levende menneske gavn!
Sigrid Undset skriver stærkt og lidenskabeligt, selv når hendes hovedperson ikke er lidenskabelig. De moralske skrupler vejer tungt, og Marta kan næsten ikke leve med sin tunge samvittighed. Det gælder i øvrigt adskillige af Undsets karakterer også i andre romaner som for eksempel Jenny og Kristin Lavransdatter.
Fru Marta Oulie er Sigrid Undsets første udgivelse. Den er fra 1907 og solgte på nogle år i 531 eksemplarer. Den var opsigtsvækkende og kontroversiel dengang på grund af emnet. I dag er den nok mest opsigtvækkende på grund af den heftige, ligefremme fortællestemme. Sigrid Undset fik Nobelprisen i litteratur i 1928.
Fru Marta Oulie
Sigrid Undset
Oversat af Karen Fastrup
Forord af Ida Jessen
125 sider
Turbine
Udgivet: 22.10.2021
Birte Strandby