Så har også Per Olov Enquist begået en selvbiografi, men i modsætning til andre selvbiografer så er Enquists pen trænet i at fortælle historier, så man kan læse til slutningen uden at trættes undervejs. Enquist har været på banen i mange år med sit forfatterskab, og de fleste husker ham sikkert som forfatter til bogen bag filmen Magnetisørens femte vinter, teaterstykket Fra regnormenes liv med Ghita Nørby og Jørgen Reenberg og senere med Karen Lise Mynster og Henrik Koefoed, samt filmen om Strindberg med Bibi Andersson og Max von Sydow i hovedrollerne.

Romanen begynder i Hjoggböle – ikke som man skulle tro med forfatterens fødsel – men to år før, da hans ældre broder med det samme navn fødes og kun lever et minut.
Livet i den lille by med den kristne tro, ivrigt støttet af hans mor, danner rammen for opvæksten og lærer ham både glæden men også vanskelighederne ved at være god og medgørlig: Især er det underholdende at læse, hvordan den unge Per anstrenger sig for at opfinde en passende synd til de ugentlige bekendelser arrangeret af hans mor. Senere lærer han også glæden ved forræderi!

Fra begyndelsen ved Enquist, at han skal være forfatter, og skrivetrangen er en af hans stærkeste drifter. Der er beskrivelser fra ægteskaberne, af børnene og af arbejdet med bøger, teaterstykker og film. Det har været et liv med store succesoplevelser, men også nedture med alkohol og kriser. Det hele fremstilles i Enquists specielle sprog, der mere præsenterer begivenhederne i tankeglimt end i ydre beskrivelser, og det gør romanen til en for selvbiografier glimrende oplevelse.

Forfatter: Per Olov Enquist
Oversat af Nanna Thirup
496 sider
Samlerens Forlag
Udgivet: 22.01.2009
Birte Strandby