En verden af fremmede er tredie bind i Zöe Ferraris krimiserie om den saudiarabiske kriminaltekniker Katya Hijazi og ørkenguiden Nayir.
Det er en facinerende verden, som Ferraris åbner for læserne. Vi får et sjældent indblik i saudiarabisk kultur og dagligdag. Ferraris har selv boet i Saudiarabien og været gift med en saudiarabisk mand, så hun har et gedigent førstehåndskendskab til livet og mentaliteten i det muslimske land. Samtidigt giver hun også læserne et fremragende billede af de sociale forhold, som de mange imigrantarbejdere lever under. Mange af dem lever under slavelignende forhold, hvor de på det nærmeste er fanger i de familier, hos hvem de arbejder. Ved ankomsten bliver de frataget deres pas, så de ikke kan forlade landet igen uden deres arbejdsgivers tilladelse, og mange af dem har en dagligdag med fysiske overgreb ligefra tørre tæsk til voldtægt. Melder de voldtægten til politiet, risikerer de at blive kastet i fængsel for prostitution eller uanstændighed. Man kan risikere dødsstraf for at have samleje med en gift mand, selvom der er tale om voldtægt.
I En verden af fremmede følger vi også kriminalinspektør Ibrahim Zahrani, der leder efterforskningen af mordene på 19 unge kvinder, som ved et tilfælde er fundet i en massegrav i ørkensandet.
Udover den makabre kriminalsag har Ibrahim mange problemer på hjemmefronten. Han kan ikke fordrage sit fedtbjerg af kone, der konstant er på nakken af ham med en uendelig strøm af beklagelser. Desuden er Ibrahims elskerinde sporløst forsvundet, hvilket sætter ham i en alvorlig knibe. Han kan ikke officielt melde hende savnet, for bliver det opdaget, at han overhovedet har en elskerinde, risikerer han at blive offentligt halshugget som ægteskabsbryder.
Han får Katya til at hjælpe sig med at eftersøge kæresten, samtidig med at de er på en morderjagt, som synes nærmest uløselig. Katya har også sine egne problemer. Hun har en drøm om at blive politibetjent og mordefterforsker, og hun er meget usikker på, om et giftermål med Nayir vil ødelægge alle chanser for det og i stedet spærre hende inde i et hus konstant overvåget af svigerfamilien, som det er tilfældet med mange saudiarabiske kvinder.
En verden af fremmede er både en spændende og anderledes krimi, der udover jagten på en bestialsk massemorder også giver en utroligt interessant og indlevende beskrivelse af Saudiarabien fortalt med både kærlighed og humor som f.eks. i beskrivelsen af mødet mellem den kvindelige seriemorder ekspert, der er tilkaldt fra USA, og de saudiarabiske politifolk.
En verden af fremmede
Forfatter: Zöe Ferraris
Oversættelse: Brian Christensen
393 sider
Forlag: Mrs. Robinson
Udg.: 24.09.2012
5 glober
Jan Vandall