Med romanen ”En ny tid” begiver forfatteren Ida Jessen sig tilbage til Thyregod, hvorfra hun stammer. Bogen er samtidig Ida Jessens første historiske roman. ”En ny tid” er en dagbogsroman men med meget lange passager, hvorved den mere minder om en roman.

I ”En ny tid” følger vi friskolelærerinde frk. Høy, der kommer til Thyregod og bliver til fru Bagge, da hun gifter sig med den noget ældre distriktslæge, dr. Vigand Bagge. Romanen spænder over mere end tredive år. Da bogen tager sin begyndelse ligger Vigand for døden. Vi følger fru Bagge, der bliver enkefrue, og nu må hun revidere sig selv. Den nyvundne frihed er både tiltalende og skræmmende. Men fru Bagge giver ikke op. Hun får kørekort, flytter til et mindre hus, siger hushjælpen op og ender med at stå for den lokale sognebogssamling (bibliotek).

Undervejs i sine dagbogsnotater beretter fru Bagge om en ægtefælle, der er reel men hård og kantet. Vi fornemmer, at ægteskabet har været en stor udfordring og med knap på kærlighed. Men måske er det netop dét, der gør at fru Bagge er så handlingsorienteret og fuld af virkelyst. Hun er en meget selvstændig kvinde, der brænder for friskolesagen og tilhænger af moderne pædagogik. Som enke træder hun i karakter og magter trods smerte, sorg og ensomhed at redefinere sig selv. Hun må gøre brug af sin nyvundne frihed, så det tjener hende bedst; det er en tematik som utrolig mange vil kunne nikke genkendende til. Uanset om man bliver enke eller bliver skilt, åbnes der en ny dør – til ”en ny tid”, som bogen hedder.

Ida Jessen skriver indsigtsfuldt om livet i Thyregod tilbage i starten af nittenhundredetallet og understreger dermed, at datidens by – og byer – blev skabt i kraft af virkefulde mennesker som fru Bagge. I ”En ny tid” skildrer Ida Jessen, hvordan det lille lokalsamfund er skruet sammen og hvordan man støtter op om hinanden. Datidens Thyregod var driftig og voksede for fuld kraft i kraft af byens indbyggere.

”En ny tid” kan bedst beskrives som en stille, men stor fortælling om en selvstændig kvinde, der folder sine vinger ud efter mandens død. Fru Bagge besidder en forbilledlig fighterånd og viljestyrke, når det gælder om at genskabe sig selv efter dødsfaldet. Ida Jessens bog er letlæselig, og emmer af god stemning og oprigtighed. Det er en udsøgt fornøjelse at blive taget med tilbage til datidens driftige Thyregod, og få lov at blive delagtiggjort i fru Bagges inderste tanker. Det er soleklart, at vi kan lære en hel del af fru Bagge og hendes samtidige!

En ny tid

Ida Jessen
Gyldendals Forlag
Sider 208 sider, indbundet
Udgivelsesdato: 21.09.2015

Anmeldt af Nønne Lønne Votborg