Den canadiske forfatter Miriam Toews har nok engang skrevet en roman om psykisk sygdom og scenen er atter det strengt religiøse mennonittersamfundet.
”Søster” handler om de to midaldrende søstre Yoli og Elf, der tæt knyttede, men samtidig er meget forskellige. På overfladen har Elf (Elfrida) det hele. Hun er en anerkendt og berømt koncertpianist, der tjener mange penge og giver store koncerter i pressens søgelys. Elf er godt gift med Nic, der holder meget af hende. Alligevel er Elf dybt ulykkelig og fyldt med ængstelse, depressive tanker og mismod.
Søsteren Yoli er forfatter, og lever fra dag til dag. Hun er fraskilt ad to omgange og mor til to store børn. Yoli har ikke rigtig styr på tingene, men evner alligevel at holde skruen oven vande. Hun smider alt hvad hun har i hænderne hver gang Elf indlægges efter et selvmordsforsøg.
Bogen er fortalt fra Yolis synsvinkel. Hun skildrer, hvordan Elfs selvmordsforsøg påvirker hende selv, deres mor og de øvrige omgivelser. I bogens indledning er der også et tilbageblik, hvor vi hører om pigernes opvækst i det religiøse mennonittersamfundet, hvor familien skilte sig ud. Da de blev voksne begik deres far selvmord. Senere begik en kusine også selvmord. Yoli gør sig følgelig nogle tanker om, hvorvidt Elf reelt har mulighed for at blive rask, eller hun er fortabt på grund af sin arv.
Da Elf endnu engang er indlagt efter et selvmordsforsøg, beder hun Yoli om at hjælpe hende med at afslutte livet. Hun ønsker at komme til Schweiz. I første omgang er Yoli helt afvisende, da hun ikke mener det er fair overfor Elfs mand og far. Men da Elf endnu engang indlægges efter et alvorligt selvmordsforsøg, må hun tage det op til fornyet overvejelse.
”Søstre” tegner et billede af et psykiatrisk system, der ikke er til på patienternes præmisser og ej heller evner at samarbejde med de pårørende. Skønt bogen er canadisk kan man – desværre – udmærket nikke genkendende til beskrivelserne af manglende ressourcer, dårlig kommunikation og samarbejde.
Her og der kan man måske indvende, at der er nogle huller i bogens plot. Men overordnet set er det en velfortalt og –formidlet bog, der tager os med ind i et interessant religiøst samfund. Bogen stiller b.la. nogle etiske spørgsmål om, hvor langt man skal gå for at hjælpe den, man holder af.
Forfatteren rejser nogle væsentlige spørgsmål i forhold til den enkeltes ret over eget liv. Samtidig påpeger Miriam Toew, at psykisk sygdom – måske – også bør anses som ”uhelbredelig” i visse tilfælde. ”Søster” er ikke en bog med grydeklare svar. Det er en bog, der evner at stille spørgsmål til læseren. På overfladen er bogen letlæst og – trods sit triste indhold – også skrevet med et glimt i øjet. Det er bestemt ikke nogen dyster eller tung bog, om psykisk sygdom. Tværtimod. Netop derfor får den os til at reflektere på en anden måde og se tematikkerne i et nyt lys. Det er forfriskende og berigende!

Søster

Miriam Toews
Oversættelse: Ninna Brenøe
254 sider, paperback.
Tiderne skifter
Udgivelsesdato: 24. 06. 2016
Anmelder: Nønne Lønne Votborg