Sidste nyt i tællebøger. Den forrige – fra juni – meget blomstrede, meget lyserøde Jeg har 1 2 3 blomster i mit hår af Stine Rosenberg er nok mest tilegnet piger fra toårsalderen, mens En madglad pelikan generelt er til små børn i selskab med en voksen til at læse op og til at forklare de vanskelige ord som for eksempel reptil.

Otte krokodiller

Køber nye smarte briller

En drilagtig brilleslange

Ta’r reptilerne til fange.

De udmærkede rim har skiftevis syv og otte stavelser, og linjerne rimer parvis. Det giver en rimelig slagfærdig rytme, og med de tilhørende billeder kan bogen anvendes til formålet: At lære børnene at tælle.

Hver side har et vrøvlevers i Halfdan-Rasmussen-stil, men ikke helt med dennes humor og elegance.

Illustrationerne er akvareller, og motiverne er dyr der agerer: Pelikan, kameler, elefanter, kaniner med dykkerudstyr og leguaner på indkøbstur. Der er mange detaljer, især chimpansernes karneval demonstrerer opfindsomhed. Et af de smukkere billeder viser violinspillende pingviner og deres dirigent på baggrund af noder af Carl Nielsen.

Sød og sjov men ikke bemærkelsesværdig i mængden af børnebøger. Der er fantasifulde billeder skabt med de syv ål, der vil cykle jorden rundt, og de fire leguaner der køber ind til bagning.

Der er med dyrene i menneskelignende og dermed urealistiske situationer ikke meget – om noget – genkendeligt fra barnets hverdag. Dyrene er bortset fra kaninen, edderkop og bien ret eksotiske; men måske kan bogens løsgående fantasi anspore barnet til at bruge sin egen.

Har samfundets interesse for prøver i skolen mon nogen forbindelse til frekvensen i udgivelse af tællebøger?

En madglad pelikan

Suzanne Ulrikka Pedersen

32 sider

Turbine

Udgivet: 27.08.2014

Birte Strandby