Asher er en midaldrende mand. Han er draget til hjembyen New York, efter at hans karriere som manuskriptforfatter i Hollywood er forbi, og hans kone har været ham utro med sin tennistræner. En falden mand på et hotel i New York.

Han opsøger sin gamle tante og bekræfter hende i hendes illusion om, at han er familiens guldkalv. Hun på sin side fortæller om sit barnebarn, Michael, der også gerne vil være forfatter, og på hendes opfordring inviterer Asher Michael til at besøge ham på hotellet. Michael accepterer at guide Asher rundt på dennes tur til fortidens pejlemærker i New York.

Michaels kæreste, Aurora d’Amore, gør et uudsletteligt indtryk. Hun lyver, og hun spiller komedie i flere omgange for at chokere og manipulere Asher, der ikke er uvidende om, hvad Michael og Aurora gør mod ham, men alligevel ikke helt forstår. På en måde minder En færdig mand om Nabokovs Latter i mørket.

Det er ikke indlysende, hvad Michael og Auroras projekt er. De ydmyger ham, de snyder ham, måske fordi han engang har været rig og ikke er det længere, eller måske finder de ham blot latterlig, fordi han ikke længere har nogen status.

Det var mig, der var ødelagt. Ødelagt af alderen, ødelagt af det arbejde, jeg havde valgt, ødelagt af ægteskabet. Hun var ung og uskadt, og jeg kunne i virkeligheden ikke tilbyde hende noget af værdi.

I tilbageblik får vi også bidder af det levede liv, både Ashers i Hollywood og Auroras helt særlige indsatser for at få sin vilje. Kynisme findes i flere aldre.

Alfred Hayes var engelskfødt manuskriptforfatter i Hollywood og har blandt andet arbejdet sammen med Roberto Rossellini og Vittorio Di Sica. Han har efterladt sig et interessant forfatterskab, genopdaget og genoptrykt i 2022, som noir-elskende læsere nu kan nyde.

En færdig mand

Alfred Hayes

Oversat af Bente Kastberg

236 sider

Forlaget Bobo

Den franske bogcafés forlag

Udgivet: 1968/2022

Birte Strandby