I Chicago i 30’erne var det bilbomben der skabte rædsel. I København i 2017 er det cykelbomben. I hovedstaden udløses på kort tid en række kraftige bomber monteret på cykler, både på udvalgte politikeres cykler og på tilfældige bycykler, der udlejes til turister. De mange pludselige mord chokerer folk, og der går straks muslimskræk i nationalisterne, der påbegynder hævnaktioner. Statsministeren – der ikke hedder Stauning men Thauning maner til ro og orden i poetiske vendinger, men situationen udvikler sig hurtigt til kaos, og der kommer flere uskyldige på tabslisten. De næste bomber er anbragt i offentlige skraldespande både i Kongens Lyngby og i nordvestkvarteret, så den racistiske vinkel bliver mindre udtalt, men de ekstremistiske fløje maner til kamp, og folk vover sig kun ud, når de skal hamstre i supermarkederne.

Vores hovedperson er Malene Hansen. Hun leder et lille parti der aspirerer til at komme i Folketinget. Et af partiets vigtigste programpunkter er at være talerør for de svagere i samfundet. De fleste i partiets inderkreds er kvinder der har været misbrugt. Malene selv har fællestræk med Zornig – og er fra Nakskov. De har deres svagheder, damerne, spiseforstyrrelse, OCD, men at kalde dem svage ville nok være en misforståelse af ordet. De er ualmindeligt skarpe, og de er rå. En del af dem har tidligere været medlemmer af en gruppe der simpelthen gik ud og fuldbyrdede de straffe, som det danske retssystem ikke altid formåede at levere. Det gik især hårdt ud over pædofile. Denne fortid giver Malene betænkeligheder ikke mindst i forbindelse med partiets forventede indtræden i Folketinget, men de tidligere ‘dommere’ har lovet at holde sig fra selvtægt.

På grund af bomberne erklæres Danmark i undtagelsestilstand, og det forestående valg udskydes. Malene der selv får en hård medfart i den turbulente tid foreslår sit dygtige team, at de gør en indsats for at finde gerningsmændene bag bombeterroren.

Eksodus er en fantastisk spændingsroman. Her er politik, socialrealisme og syret fantasi kommet i heftige omdrejninger tilpas krydret med en solid samfundskritik. Indledningen er for vild og for meget og det kan man sige om flere af optakterne til bombesprængningerne.

Det politiske system i bogen ligner det vi møder i Hanne Vibeke Holsts Kronprinsesse-trilogi, og måske er der også en gnist af Borgen. Fine persontegninger og godt tempo på handlingen.

En selvstændig fortsættelse af Arkimedes.

Lisbeth Zornig og Mikael Lindholm

Eksodus

444 sider

Politikens Forlag

Udgivet: 2018

Birte Strandby