Professor Garbi Schmidt debuterer som skønlitterær forfatter med en hyldest til bøgerne og de stærke kvinder. Den historiske roman ”Ebba” er planlagt som første bind i en trilogi. Hovedpersonen Ebba bliver født i 1880 i Jylland og vokser op i en bondefamilie. Allerede i skolen udmærker hun sig. I forbindelse med konfirmationen forærer læreren hende en J.P. Jacobsen-roman. Glæden ved læsning tager hun med sig, da hun drager til Randers som tjenestepige hos en grossererfamilie. Husets herre, Hans Franzén, får øje på den læseglade Ebba og tager hende under sine vinger. Familien flytter til København. Hans Franzén trykker og udgiver bøger. Han sørger for, at Ebba bliver uddannet boghandlerske.

Den flittige Ebba bliver med Hans Franzéns hjælp selvstændig boghandler på Nørrebro. Det på trods af datidens mange forhindringer for kvinder. Ebbas bånd til Hans er tæt, men hun overskrider aldrig grænsen. Nok er hun tiltrukket, men hun kender sin plads. Tiltrækningen til samme køn portrætteres også. I veninden Frida finder hun støtte og fascination. De to nære veninder deler passionen for kvindefrigørelsen, og de følges b.la. ad til Rigsdagen, hvor de overværer vedtagelsen af kvinders stemmeret. Da Hans dør, arver Ebba boghandlen. Hun gifter sig med journalisten Rainer, der har en fortid i Rusland. Det får Ebba til at drømme sig til en fremtid udenfor Danmark.

Garbi Schmidt har skrevet en klassisk dannelsesroman om en ung jysk kvinde, der med flid og dygtighed får succes som boghandlerske. Romanen rummer et spændende tidsportræt. Hovedpersonen får succes, men det er karakteristisk at hendes vej til selvstændighed og uafhængighed, går via hendes mæcen Hans Franzén. Da Ebba senere gifter sig, må hun acceptere at ægtemanden juridisk overtager hendes virksomhed. Paradokset er, at nok er Ebba frigjort, men fri er hun ikke.

Garbi Schmidt forsøger at inddrage mange af datidens væsentlige problematikker. Måske er hun næsten for ivrig, når hun skildrer så mange emner, og dermed fratager sig selv muligheden for at gå i dybden. Ebbas nære veninde Frida søger fx lykken i Amerika. Den arbejdsomme hovedperson har indtil flere mandlige elskere, som vi ikke høre nærmere om. Rainer mindes tiden i Rusland, hvor oprørske kræfter er i gang. Skellet mellem rig og fattig er allesteds nærværende. Søsteren Sofie trækker spor ind i Ebbas voksenliv. Sofie er mærket af mørke og dæmoniske kræfter, der skal ende med at sætte voldsomme spor i søsterens liv.

Der er fart over feltet fra start til slut. Sproget er flydende, let og ligetil – men knap så levende og dynamisk, som man kunne ønske. Ebbas fascination ved litteraturen ville være oplagt at dykke dybere ned i. En litterat kunne i større grad knytte datidens litteratur og kultur til fortællingen om den læseglade boghandlerske. Professor Garbi Schmidt har i langt større grad sin historiske faglighed med sig, når hun skriver. Det er absolut interessant, men fortællingen mangler alligevel noget nerve og kant. Vist er det spændende at følge tyendepigen, der får succes som boghandlerske. Men læseren efterlades med lidt for mange tomme huller, og dramaerne er indimellem sært uforløste. Hvorfor falder hun for Reinar? Hvorfor bliver hun så forhippet på at rejse til Rusland? Det skal – trods diverse små forbehold – blive spændende at læse forsættelsen på Ebbas fortælling.

Ebba

Forfatter: Garbi Schmidt

Gyldendal

288 sider, hæftet.

Udgivelsesdato: 24. januar 2017

Anmelder: Nønne Lønne Votborg