Fakta Midi er faktabøger til elever i 1. – 3. klasse.

Dyr i byen er en billedbog med fine fotos af de dyr, vi kan møde i byen: ræve, harer, flagermus. Med til de gode billeder hører den let tragiske historie om, at de fleste dyr engang boede på landet, men at deres levesteder er forsvundet på grund af overudnyttelse af landbrugsjord, hvorfor de er flyttet til byen. Det er praktisk af flere årsager. Dels kan de i byen finde mad, og dels er der ikke jægere i byen.

Nogle at dyrene er blevet mindre sky og går gerne om bord i affaldsspande, selv om der er mennesker i nærheden, andre dyr har bevaret deres afstand til mennesker. Harerne kan stadigt fjerne sig med 80 kilometer i timen, hvis der er mennesker i sigte.

Pindsvinene kan man finde i haverne, men det har man altid kunnet. Egern og flagermus er tilflyttere. Ved hvert dyr er en kort tekst om dyret og om, hvordan man kan sørge for, at det befinder sig godt. Eksempelvis finder pindsvin sig til rette i rodede hjørner af haven.

I pædagogiske vendinger forklares, at man ikke må røre dyrene eller deres unger, og i forbindelse med måren nævnes, at man kan få den til at flytte ved at anbringe en radio på loftet og spille musik døgnet rundt. Støjen får den til at flytte, så den ikke larmer rundt på loftet om natten.

Den sociale samvittighed luftes med kommentarer om, at fem millioner dyr dræbes årligt i trafikken, og at det er muligt at have grønne områder i større byer. Så må man håbe, at de kommende generationer bliver bedre til at passe på omgivelserne. Fakta Midi-bøgerne leverer fakta og omsorg.

Dyr i byen

Marianne Randel Søndergaard

Fakta Midi

32 side

Lix 11

Straarup & Co.

Udgivet: 2018

Birte Strandby