Om angsten for at miste

Synne Lea har skrevet en hjertegribende fortælling om et barns angst for at miste sin elskede bedstefar, og om alle de tanker der løber rundt i pigens hoved og gør hende bange. Det er vældigt godt fortalt, og angsten får mange nuancer der ellers kan være vanskelige at få med.

Men det der gør Du og jeg til noget ganske særligt er Stian Holes fantastiske billeder. Det er helsides kunstværker der i bløde farver formidler varme, kulde, kærlighed. Det omfatter et bevægende billede af bedstefaren og nogle betagende billeder af en blomstrende have på havets bund, holdt i røde og orange farver og med billeder af børnene, deres bedstefar og en – måske afdød – bedstemor. Der er også vidunderlige billeder af søuhyrer, af en paradisø fyldt med blomster, og af et stort hav med en meget lille robåd. De fleste illustrationer har et element af ensomhed; et billede viser et hav med mange robåde med et menneske i hver. Hver enkelt har en lygte eller en lampe og det ser ud til, at en del søger noget eller nogen. Et andet billede viser øerne som menneskeansigter, og her minder billedet om et Magritte/Dali-maleri. Atter andre illustrationer er nærbilleder af pigen og af bedstefar, og de er dybt gribende. Stian Hole har også illustreret Garmann-bøgerne og Den gamle mand og hvalen.

Handlingen går kort ud på, at før er pigen som så ofte før er ude at ro med sin bedstefar og sin lillebror. Af en eller anden grund bliver hun bange, bange for at miste bedstefaren. Han prøver at berolige hende, men hun må selv finde ud af, hvordan hun lærer at leve med risikoen for, at bedstefaren dør, og ved hjælp af minder og de mange ting han har lært hende, lykkes det pigen at acceptere sine vilkår.

Du og jeg

Synne Lea og Stian Hole

Oversat Af Naja Marie Aidt

Høst & Søn

Udgivet: 06.04.2018

Målgruppe: 6+

Birte Strandby