Hvis man skulle være i tvivl om bilens muligheder som mordvåben, så har denne krimi nogle kvalmende overbevisende eksempler på, hvordan man gør.

En ung mand bliver dræbt i en voldsom trafikulykke. Tre biler er impliceret, de to af bilisterne har ikke til hensigt at dræbe, men det har den tredje. Den unge mand er barnebarn af et mafiaoverhoved fra New York, og hans mor ved, hvordan man hævner sig både på dem der er skyldige og dem der i øvrigt er involverede.

Roy Grace er kriminalkommissæren der først leder sagen om trafikulykken og dernæst tager sig af opgaven med at reducere omfanget af den planlagte hævnaktion. Det viser sig vanskeligt, ikke mindst fordi den hyrede lejemorder er effektiv og detaljeorienteret i udførelsen af sit arbejde. Krimiens slutning er lang og nervepirrende – og et kapløb med tiden for at forhindre et uhyggeligt mord på den mest uskyldige af alle karaktererne.

Krimien rummer nogle usandsynligt makabre mord og flere spændingsfelter der kan udløse tilbøjelighed til neglebideri. Politikommissær Grace er sympatisk og sårbar i sit privatliv. Hans kæreste er gravid, men der er komplikationer med graviditeten, og samtidigt skal Grace have retligt fastslået, at hans gennem ti år forsvundne kone er død, så han kan gifte sig med sin kæreste.

Mafiaens repræsentanter er stereotyper og det kan man også sige om den omhyggelige lejemorder, der opbygges som personlighed gennem hele bogen: Medfølelse var ikke lige ham, fejlslagne missioner var ikke lige ham, uforskammethed var ikke lige ham. Kvantitet var ikke lige ham, men det var kvalitet. Og så spiller han russisk roulette på sin fødselsdag.

Hvis man ikke tidligere har læst en Roy Grace krimi, så er der mange personer at holde styr på både i forbindelse med politiarbejdet og i Graces privatliv, omend deres forskelligheder og specielle karaktertræk gør det lettere.

Dødens Håndlangere – En Roy Grace krimi

Peter James

Oversat af Pia Trøst Nissen

360 sider

Cicero

Udgivet: 22.05.2012

Birte Strandby