… menneskelig nydelse kommer af at åbne en dør, ikke at gå gennem den.

En roman om Gabriels rejse i limbo, stedet man ifølge Gabriel opholder sig fra man beslutter sig for at dø, til man rent faktisk dør.

Det begynder i England, hvor Gabriel er indlagt på en afvænningsklinik. Det lykkes ham at flygte og rejse til Tokyo, hvor hans bedste ven Smuts arbejder som kok. I Tokyo får vennerne lavet så meget ravage – med et enkelt dødsfald til følge – at Smuts bliver arresteret, og Gabriel rejser til Berlin, hvorfra han forsøger at løse Smuts problemer. Midt i bestræbelserne beslutter han sig for at gennemføre selvmordet ved at drukne sig, men efter en længere indre dialog om ophørsudsalgsmassakre og mulige grunde til at dø (penge) og til at leve videre (…gå ud og gør dig gældende), bliver han reddet at to bekendte, der har et væddemål om sandsynligheden for at Grabiels nationalitet påvirker valget af dødssted.

Dernæst går der Slaraffenland-udskænkning i fortællingen med detaljerede og biodiversitets-fjendtlige opskrifter på havskildpaddenakke, pandapote og koalalår, og romanen ender positivt med et opmuntrende digt til læseren.

Det er et sprudlende og fragmentarisk forløb – krævende for læseren og ledsaget af mange filosofiske noter om blandt andet verdens tiltagende dekadance, håndtaskestørrelsers ligefremme proportionalitet med ejerens alder, og om hvordan man lærer at elske tømmermænd. Men føles læsningen usammenhængende er der netop muligheden for at nyde noterne og svælge i metaforer:

… hendes fremtræden formet af ubehag og bitter skæbne,
… på vraget af hans egoistiske fortid – for ikke at tale om tilværelsen, der uafladeligt giver mavepustere og lussinger.
DBC Pierre

Oversat af Jeff Matthews
380 sider
Hr. Ferdinand
Udgivet: 01.09.2011

Birte Strandby