Skyldfølelsen holder aldrig op. Straffen kommer ikke, og tilgivelse kan han ikke bede om.

Dagligt liv i Jugoslavien først under Tito og siden under krigen. Om det er det politiske system eller krigen, der er mest korrumperende, er et gennemgående spørgsmål, men for hovedpersonen, den tidligere partisekretær, Milovan, kommer den største del af forræderiet fra ham selv. Hans nærmeste, vennen og hustruen Frane, er loyale og har idealerne i behold, som Milovan har det i begyndelsen – oven i købet overfor mænd, der truer ham og affyrer et skud (ganske vist løst) mod hans tinding. Men siden svigter Milovan dem alle, sønnen, hustruen, vennen, elskerinden og idealet.

… hvad det gør ved et menneske at samle alle sine kræfter og give sig selv til et ideal. Og hvad det gør ved et menneske at opdage, at det ideal er falsk.

Romanen indeholder også et blik på en voldelig familiekrønike om Milovans bedstefar, der bliver dræbt af tyrkerne, om hans brutale far der dræber sin søster for at undgå, at hun gifter sig med en tyrker, og om hvordan Milovan blev kommunist og idealist.

Krigen i Jugoslavien er forholdsvis ny i den litterære kronologi, men som en del andre romaner før denne, handler det først og fremmest om, hvad krige og undertrykkende politiske systemer forårsager af skader udover dem, der fremgår af tabslisterne. Det kan aldrig blive uaktuelt og er vel på sigt altid et bidrag til demokratiet, selvom romanen i hvert fald i enkeltilfældet Milovan benægter en positiv menneskelig udvikling.

Overbevisende og læseværdig beretning om, hvorfor verden stadig ikke nærmer sig perfektion.

Det dobbelte land

Forfatter: Birgithe Kosovic
254 sider
Gyldendal
Udgivet: 23.04.2010

Birte Gam-Jensen