‘He was not of an age, but for all time!’

Det sagde Shakespeares ven og konkurrent, Ben Johnson, for 400 år siden. Shakespeare er til alle tider vigtig og vedkommende. Det var han for Søren Kierkegaard og for Karen Blixen. En hurtig google-søgning på ‘Shakespeare 2023’ giver ca. 233.000.000 resultater. Så kan man begrænse sig og søge på ‘Macbeth London 2023’, hvorefter man lander på godt seks millioner hits. Tjekker man filmdatabasen IMDB, finder man, at Shakespeares værker er afsæt for godt 1760 film. Shakespeare lever, og der er masser af grunde til at læse ham. Det fortæller Niels Brunse om i Derfor Shakespeare.

I 1623 udkom ‘Mr. William Shakespeares Comedies, Histories & Tragedies’. Bogen blev trykt i ca. 750 eksemplarer, og ca. en tredjedel eksisterer i dag. Der var 36 tekster i bogen, herunder de velkendte: Romeo og Julie, En skærsommernatsdrøm, Macbeth, Stor ståhej for ingenting. De er skrevet mellem 1589 og 1613.

Derfor Shakespeare er inddelt i komedier, historiedramaer og tragedier, og det er spændende læsning. Brunse understreger, at Shakespeare var dramatiker, ikke historiker, hvorfor vi måske nok skal tage sandhedsværdien i eksempelvis Richard III med et gran salt. Både Brunse og den amerikanske forfatter Josephine Tey i romanen Daughter of Time (1951) frikender Richard III for flere af de mord, Shakespeare lader ham begå, ligesom såvel hans personlighed som hans intentioner sandsynligvis har været anderledes end udlagt af dramatikeren. Det samme gør sig gældende for en biperson i Henry IV, nemlig ridderen John Fastolfe, der i stykket er fej og fordrukken. I virkeligheden blev han frikendt og fik en karriere som general og diplomat.

Brunse fortæller engageret om skuespillene, nogle ledsages af resumeer og karakteristika. For eksempel siger rygtet, at tragedien Macbeth bringer uheld, når den spilles, at man aldrig må nævne ordet Macbeth inden for teatrets mure undtagen i selve stykket. Måske er der uheld ved stykket: I 1849 blev Macbeth spillet to steder i New York. Tilhængere af de to skuespillere, der spillede Macbeth (den ene englænder, den anden amerikaner) tørnede sammen i et masseslagsmål der kostede 22 mennesker livet. Macbeth har et særligt ry for mørk dramatik, men også King Lear og de romerske tragedier er mørke. Til gengæld kan Brunse oplyse, at der i Romeo og Julie kan findes ikke mindre end 175 vitser.

Sammen med resumeer og beretninger om skuespillene får vi også et lille indtryk af Shakespeare selv og lidt viden om, hvordan englænderne tog imod historiske dramaer.

En indsigtsfuld og meget fascinerende dækning af en enestående forfattar og hans vilde værker.

Derfor Shakespeare

En introduktion

Niels Brunse

212 sider

Gyldendal

Udgivet: 2023

Birte Strandby