Atter engang vender journalist og manuskriptforfatter Anna Elisabeth Jessen blikket mod Sønderjylland for at forfatte en historisk roman. ”Hjemsted. En sønderjysk skæbnefortælling” lægger sig på mange måder i slipstrømmen af forfatterens debutroman ”Om hundrede år”. Det var en – atypisk – familiekrønike, der tog os med gennem 100 års sønderjysk historie fortalt gennem ét nedslag for hvert år fra 1914 til 2014.
Hjemsted kan tolkes som stedbetegnelse, da det er navnet på en lille landsby ved Skærbæk i det sønderjyske. Her udspiller bogens handling sig mestendels. Ordet kan også referere til dér, hvor vi som mennesker har vores rødder og føler tilknytning til. Og bogen er i særdeleshed en bog om Sønderjylland.
Handlingen tager sin begyndelse i 1937 og strækker sig helt frem til i dag. Halvdelen af bogen har Anden Verdenskrig som fokus, idet bogens karakterer befinder sig på hver side af konflikten. Der er tale om en såkaldt kollektiv roman, da vi følger en hel række personer. Undervejs i fortællingen krydser de hinandens spor.
I de første kapitler følger vi på skift lærerinden Margrethe, der er fast forankret i danskheden, og husmandssønnen Peter, som har en dansk mor og en tysk far. Faren var veteran fra Første Verdenskrig, og derfor definerer familien sig som tilhørerende det tyske mindretal. Margrethe møder den unge nordjyske Johannes, der er officer i den danske hær og udstationeret i Sønderjylland. Hun har følelser for ham. Men deres holdninger viser sig at vokse fra hinanden. Johannes går i en helt anden retning end Margrethe, der engagerer sig i modstandsarbejdet. Peter er til stede, da der kæmpes i Haderslevs gader den 9. april 1940. Han vælger at give tyskerne en hjælpende hånd. Snart er han engageret på tysk side.
Krigen er i gang! Hver træffer deres valg. Romanen følger dem både i hverdagslivet og krigens dystre skygge, hvor soldaterne udstationeres. Det hele skildres med autenticitet og indlevelse. Det er medrivende læsning uden hang til at overgøre tingene. Forfatterens baggrund som manuskriptforfatter anes i den dramaturgiske opbygning.
Som årerne skrider frem, får ”Hjemsted” i større grad karakter af også at være et fornemt tidsportræt. Det her er historiefortælling, der viser os de store linjer ved at kaste blikket på ”den lille historie”. Midt i den finder vi tillige et intelligent psykologisk portræt af menneskelige relationer og familiebånd. Nye personer kommer til i årenes løb, sådan som det er tilfældet i enhver familie, hvor folk vokser op og danner bånd. Anna Elisabeth Jessen dissekerer relationerne under sit skarpe lys. Familiedynamikker gentages, som vi nok kunne forvente. Bogen skildrer, hvordan karaktererne har deres kvababbelser med kærlighed og med at finde deres ståsted i tilværelsen.
Fortællingen slutter i 2022, hvor Margrethes tid er forbi. ”Hjemsted” bringer den sønderjyske historie på banen på ny. Grænsekonflikten er ikke glemt og borte. Hverken dér eller ude i den store verden.
På trist og tankevækkende vis er Anna Elisabeth Jessens bog desværre almengyldig. Krigens tematikker er ikke afgrænset til Anden Verdenskrig. De synes at være eviggyldige for mennesker, der udsættes for krige og konflikter. Det samme gælder identitetsspørgsmålet og kærligheden. At være i tvivl om de valg, vi skal træffe for resten af livet, ér og bliver komplekst. Samtidig har vores valg kæmpestore konsekvenser for os og dem, vi er omgivet med.
Som den erfarne forfatter Anna Elisabeth Jessen er, skriver hun flydende og enkelt. ”Hjemsted” er en letlæselig roman i et roligt fortælletempo. Trods sin struktur som kollektivroman, med flere karakterer, er den uproblematisk at navigere i. Kapitlerne præsenteres med et årstal. Alle kapitler er underinddelt i korte afsnit med angivelse af navnet på den person, der primært følges. Det er en god løsning i en romantype som denne. Undervejs i bogen krydrer Anna Elisabeth Jessen fortællingen med tankevækkende dilemmaer og konflikter. Ligeledes overraskes læseren med interessante tvists, der løfter det hele.
”Hjemsted. En sønderjysk skæbnefortælling” er en helstøbt og herlig læseoplevelse til dig, der er vild med historiske romaner. Forfatteren inddrager kendt stof fra sin barndom i det sønderjyske i Haderslev-området. Romanen er forfattet med stor fortælleglæde og kan varmt anbefales.
Hjemsted
En sønderjysk skæbnefortælling
Forfatter: Anna Elisabeth Jessen
Forlag: Gyldendal
460 sider. Hæftet.
Udgivelsesdato: Den 31. marts 2023
Anmelder: Nønne Lønne Votborg
Anmeldelse på historie-online: https://www.historie-online.dk/boger/anmeldelser-5-5/romaner/hjemsted
Anmeldelse på bogrummet.dk: https://bogrummet.dk/boganmeldelser/hjemsted-en-soenderjysk-skaebnefortaelling-af-anna-elisabeth-jessen/