Så er der atter en gang sprudlende historieundervisning for børn.

Med fantastiske, tegneserieagtige illustrationer og en fortællestemme der siger ‘du’, er der her muligheden for at leve med, når vikingerne ror ud for at finde nye territorier. Det bliver en barsk tur med søsyge, hårdt arbejde og tørret fisk. Men langt om længe når vikingeskibet frem til det, som Leif den Lykkelige kalder ‘stenland’ og ‘markland’. Her er masser af fisk og vildt – og der er fjender – skrælinger – indianere i Newfoundland.

Læserens rejse med høvding Torvald Eriksen – Leif den Lykkeliges bror – giver mulighed for at lære om tøj, våben og vikingernes ritualer. Informationen leveres i mindre bidder ledsaget af billeder. Eksempelvis er der gode råd, om at man skal holde sig gode venner med guderne for at sikre fint sejlervejr, og at man skal undgå at bosætte sig i nærheden af landsbyens garveri, fordi det lugter forfærdeligt. Og står man til søs, skal man holde øje med havfuglenes flyveretning, så man ved, hvor der findes land.

Billedsiden er dominerende og ret fascinerende og giver uundgåeligt lyst til at læse de relativt korte tekster.

På en af de første sider er der et stort billede af Regnar Lodbrog der angiveligt sidder og keder sig på en klippe med udsigt over en landsby og en lille havn med vikingeskibe. Den gode Lodbrog er glimrende blikfang, men vi får aldrig præcist at vide, hvad han laver der – udover at kede sig. Han er en sagnfigur og langt ældre end både Erik den Røde og Leif den Lykkelige, der ellers fungerer som historiske markører i bogen. Ydermere kalder han sig Ragnar Lodbrog, skønt navnet på dansk var Regnar Lodbrog og på engelsk Ragnar Lothbrok.

Det forhindrer dog ikke, at Den utrolige historie om vikinger er en underholdende indgangsvinkel til at skabe interesse for historien.

Den utrolige historie om vikinger

Andrew Langley

Illustreret af David Antram

Oversat af Anne Krogh Hørning

32 sider

Straarup & Co

Udgivet: 17.08.2020

Birte Strandby