I den lille by Härnösand 500 kilometer nord for Stockholm dukker Den tavse røver op. Tre gange i træk begår han hjemmerøveri og skræmmer sagesløse familier. Det samlede udbytte er 1.500 kr. og et hævekort, som røveren aldrig benytter. Ofrene kommer ikke særligt til skade, men han planter angst i det lille samfund, og et forsøg på selvforsvar får tragiske konsekvenser. Fjerde gang bliver røveriet mere brutalt, der er børn involveret, og en person bliver slemt skadet.

Ved kysten ligger et skib med 1.800 flygtninge. Byens højreekstremister er klar med en teori om, hvem Den tavse røver er, og de indleder med at kaste sig over en af politiets mænd.

Den lokale politimand Hamsun får hjælp af et nyt interskandinavisk elitekorps der skal tage sig af forbrydelsen. Nadia er en af de tre nye elitekorpsmedlemmer. Hun har en baggrund i antropologi, hun er fantastisk til at læse kropssprog og betragtes som værende arrogant af sine kolleger. Politiarbejdet kommer til at handle meget om at få lavet den rette profil på gerningsmanden, men det betyder nu ikke, at Nadia og Hampus kun sidder ved skrivebordet. Tværtimod må de i felten med risiko for liv og lemmer, og den sidste del af krimien kører på de høje nagler, ikke mindst fordi deres modstander er en anden og langt farligere, end de forventede.

Den tavse røver har et udmærket plot, men krimiens force er nok mest personlighederne i politiet og deres samspil der er præget af hemmeligheder, løgne og fordomme. Men de kommer efter det, og Nadia spiller højt spil til det sidste.

Den tavse røver

Akademiet

Eva Maria Fredensborg

389 sider

People’s Press

Udgivet: 2019

Birte Strandby