… luften er snavset af røg, og når det regner, falder snavset ned på vores blade, ned på græsset og på fuglenes marker. Uglen siger også, at landmanden putter plantegift i jorden … men det er ikke sundt for jorden eller for dyrene, der spiser af marken.

Så er der igen en hjerteskærende opfordring til børnene om at passe på natur og miljø – en opfordring der er set hyppigt i litteraturen siden 2018. Efterhånden findes opfordringen fortrinsvis i børnebøger, måske fordi budskaber der går gennem børnene, forventes at have større chancer for at nå forældrene.

Denne gang møder vi det lille bøgetræ, Filo, og hans ven ormen Egon, der bor ved Filos rødder. Alt er fryd i skoven, hvor de lever sammen med fuglene, græsset og blomsterne. Men på et tidspunkt bliver det bemærket, at det går tilbage med helbredet for dyrene og planterne, maden smager af mindre, og når det blæser rigtigt meget, dør også unge træer. Den eneste der har bevaret appetit og sundhed er den solsort, der bor på den usprøjtede mark. Uglen kan fastslå, at det er menneskenes forurening, der ødelægger livet for dem allesammen.

Som i bogen The Tantrum that Saved the World ender det med en henvendelse til politikerne, her borgmesteren, der omgående indser det fornuftige i at indstille forureningen og passe på klimaet. Det lyder næsten som et eventyr.

Fortællingen suppleres af naivistiske, tegnede naturbilleder i bløde farver, og undervejs i teksten er der spørgsmål til den unge læser: Har du nogensinde hørt en regnorm nyse? Hvem spørger du, når du vil vide noget?

Det er en sød enkel bog med et meget vigtigt budskab – til børnene og deres forældre.

Det lille træ, der græd

Inger Møller

46 sider

mellemgaard

Udgivet: 2019

Birte Strandby