Den femte krimi i rækken med Konrad Simonsen i hovedrollen som chefkriminalinspektør.

På den årlige krimimesse i Horsens vender man jævnligt tilbage til diskussionen om krimiers generelle litterære værdi, og der er efterhånden en forståelse af, at vore dages krimi er en slags moderne folkeeventyr. Især dem der tager udgangspunkt i medierne – som eksempelvis Elsebeth Egholm, der har behændigt sakser i medierne, når hun skriver en af sine Århus-krimier. Også søskendeparret Hammer når langt ud over både folkeeventyr og krimi med deres særlige fokus på samfundskritiske problemstillinger.

I Den sindssyge polak handler det om hjemsendte veteraner fra krigen i det gamle Jugoslavien, og hvordan fædrelandet tager imod de mennesker, der har forsvaret vores kultur. Det er ikke behagelig læsning, men nok et område der burde tiltrække sig større politisk bevågenhed. Herudover vises et fint billede af magtens vej, når man skal påvirke politiets efterforskningsarbejde.

Ikke uvant for søskendeparret Hammer indledes der med en grusom forbrydelse, eller rettere en forbrydelse, der udvikler sig til en massakre: En vildfaren turbåd i København med en skoleklasse ombord bliver kvast af en skibsskrue. Efterfølgende kan retsmedicinerne fastslå, at voksne på turbåden blev dræbt, inden turbåden kom i kontakt med skibsskruen. Konrad Simonsens team finder relativt hurtigt mordvåbnene, men det koster lange seje træk, inden man finder et menneske, man kan stille for retten. Næste del er selve retssagen, og senere må Simonsen og co. selv til det tidligere Jugoslavien for at finde de fornødne spor.

Flydende velskrevet, jævne spændingsbølger, humor og god karaktertegning. Hvad mere kan man forvente af en krimi?

Den sindssyge polak

Lotte og Søren Hammer

407 sider

Gyldendal

Udgivet: 2014