Dorrit Willumsen har et mangeårigt og anerkendt forfatterskab bag sig. Nu udgiver hun den lille roman “Tjeneren og hans søster”, der italesætter alderdommen og dens plagerier i en velfærdsstat, som smuldrer og svigter de pårørende.
“Tjeneren og hans søster” handler om den skrantende Alf og hans søster Vera, kaldet Søster. Alf har altid været den udadvendte af de to. Han har levet et liv som tjener og stået til søs. Søster har derimod levet alle årene i skyggen af alle andre og søgt at gå i ét med tapetet. Hun er tilbageholdende og stille, men søger at gøre andre tilfredse – på sin egen bekostning.
Dét sker også nu, hvor Alf har hidkaldt sin søster til at passe og pleje sig efter et hospitalsophold. Alf bliver tiltagende dårligere. Hjemmehjælpen kommer flere gange dagligt. Søster føler sig vurderet af de ellers så venlige damer fra hjemmeplejen, der i et væk evaluerer hvad Alf kan og hvad, Søster kan, alt imens der rekvireres voksenbleer og hospitalsseng. Det er mod Alfs gode vilje, at han at må tage imod hjælp og se sig selv institutionaliseret, så han bider fra sig et væk.
Dorrit Willumsen skildrer på glimrende vis hvordan, livet som patient og pårørende i det kommunale system opleves. Ydmygelserne og glæden over at få hjælp går på en forunderlig vis hånd i hånd. Det er både slidsomt at være sygdomsramt og patient. Søster giver køb på sine egne behov for at tilgodese sin bror. Hun savner sit eget trygge og rolige hjem, der ikke er en banegård med kommunalt ansatte hjælpere og en brovten bror der ustandselig kræver hendes opmærksomhed.
Selv om tiden går langsomt ved sygelejet, får Søster også tid til at mindes barndommen undervejs. Søskendeparret voksede op med en mor, der ikke magtede børnene og en far, der var helt ude af spillet.
Dorrit Willumsen har forfattet en stille og indsigtsfuld roman om livets sidste kapitel. Hun beskriver alderens tyngde og tristesse præcist, og portrætterer samtidig et umage søskendepar der tvinges til at tilbringe tid sammen. Det moderne velfærdssamfund har nemlig valgt, at den pårørende må og skal inddrages i plejen. Men det er langtfra til gavn for søsteren. Hun lider under det strabadserende fysiske slid nat og dag med at passe og pleje, ligesom hun mentalt udsættes for mere end godt er. Aldrig kan hun være sig selv. Som barn af flinkeskolen tør hun dårligt at bede om mere hjælp, skønt hun givetvis ville kunne få det.
I bogens følgende del skildrer Dorrit Willumsen den efterladte Alfs erindringsbilleder. Her kan læseren komme bag om Alfs person og b.la. følge hans tid som tjener. Vi får også lov at høre om boligmangel og kønne kvinder. Bogens sidste del handler om Søster og hvordan, hun håndterer tiden efter Alfs død. Det er skrevet i tiden omkring, da Danmark blev ramt af Corona og nedlukningen inddrages til dels. Læseren får også indblik i Søsters baggrund og ensomhed. Da Alfs arv gøres op, tager hun tilløb til at smage på lykken. Om det lykkes, må læseren selv undersøge!
“Tjeneren og hans søster” består af tre meget forskellige dele. Det får mig til at tænke på et vellykket teaterstykke. Det er en interessant fortælling om søskenderelationer, om at befinde sig i dødens forgård og om menneskers længsler og drømme. Dorrit Willumsen adresserer det at blive gammel og være i sorg over at skulle dø. Derudover italesætter forfatteren også frustrationen over at være den ældre pårørende, der slet ikke har kræfter til al det, der forventes fra Velfærds-Danmark. Dorrit Willumsen beskriver det hele smukt, stilfærdigt og fint. Hun skriver om ensomhed og alenehed på en uhyre gribende måde. Læseren kan næsten fysisk mærke søsterens sorg over ikke at slå til. Hvor ér det kraftfuldt og stærkt forfattet. Stor applaus for dét.
Læseren overvældes næsten af sympati for den selvudslettende søster, der ikke evner at sige fra overfor sin bror, der selv kæmper med at komme herfra nogenlunde værdigt og smertefrit. I takt med vi lærer deres forhistorier at kende, forstår vi at deres usunde bånd har rod i barndommen. Dengang overlod deres enlige og usikre mor – også – omsorgen til Søster. At velfærdssamfundet topper den byrde til slut, ved endnu engang at lægge ansvar og opgaver på hendes smalle skuldrer synes at være ubærligt. Ak, om Søster kunne sige fra!
Det er fuldt fortjent at Dorrit Willumsen igen og igen høster flotte priser og anerkendelser. Denne roman er også en usædvanlig fin og mindeværdig læseoplevelse. Den efterlader læseren ramt og rørt.
Tjeneren og hans søster
Forfatter: Dorrit Willumsen
Forlag: Gyldendals Forlag
166 sider. Hæftet.
Udgivelsesdato: Den 25. 3. 2022
Anmelder: Nønne Lønne Votborg
Trackbacks/Pingbacks